Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Årets europeiska trafikantvecka drar igång

Fredag 16 september inleder Uppsala kommun deltagandet i årets Europeiska trafikantvecka med en trafiksäkerhetsdag på Stora torget. Veckan sträcker sig från 16 till 22 september och kommunen uppmärksammar veckan med ett digert program där bland annat hastighetsöversyn och resvaneundersökning presenteras och cykelvänliga arbetsplatser diplomeras.

Under fredagen finns tjänstemän från kommunen på Stora torget 11.00–17.00 för att tala om trafiksäkerhetsfrågor med Uppsalaborna. Bland annat ska de visa hur man gör sin cykel säker, illustrera bromssträckor och tala om översyn av övergångsställen.

– Alla ska kunna känna sig trygga i trafiken. Det är viktigt att vi visar varandra hänsyn och talar om hur vi beter oss så att alla som rör sig ute i Uppsala känner sig trygga, både gående, cyklande och bilister, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Arbetet med att se över hastigheterna i kommunen startade för ett drygt år sedan i de mindre tätorterna, och når centrala Uppsala under 2017. Detta presenteras vid en föreläsning 19 september och med ett öppet hus 22 september i Kommuninformationen på Stationsgatan 12.

20 september ska kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) diplomera cykelvänliga arbetsplatser i Uppsala. Det handlar om arbetsplatser som underlättar för sina medarbetare att cykla till och från arbetet och även i tjänsten. Diplomeringen sker i samband med att Lina E Johansson och Maja Lagercrantz håller föreläsningen "Cykla – en föreläsning om två hjul som förändrar världen" på Evolutionsbiologiskt centrum 13.00–15.00.

– Vi får allt fler arbetsgivare som satsar på cykling i vår kommun. Det är positivt och ligger i linje med vår målsättning att Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad, säger Maria Gardfjell.

Under veckan presentar kommunen även årets resvaneundersökning, barnen kan ta cykelkörkort och mycket mer.

Hela programmet finns här:www.uppsala.se/trafikantveckan

Mer information

Kristina Stavlind
Telefon: 018-727 40 80
E-post: kristina.stavlind@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, PR-strateg
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se