Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Amanda Lindqvist och Martin Stenberg vinnare i Funkisfestivalen i kväll

Vinnarna Amanda Lindqvist och Martin Stenberg.

Amanda Lindqvist och Martin Stenberg blev vinnare i deltävlingen i Funkisfestivalen som arrangerades av Uppsala kommun på Grand i kväll. Amanda och Martin går nu vidare till semifinalen på Nalen i april med bidraget "Aldrig ska jag sluta älska dig". Sammanlagt var 12 artister med och tävlade med 11 bidrag.


Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Det är ett årligt återkommande evenemang sedan 2011. I kväll arrangerade Uppsala kommun en av deltävlingarna.

– Det är fantastiskt roligt att vi nu har en egen musik- och talangfest där personer med LSS-beslut står i centrum. I arbetet för ett Uppsala där alla kan delta är det här ett härligt inslag. Jag hoppas att Amanda och Martin och alla andra kommer ta Uppsalas kulturscen med storm, säger Eva Christiernin (S), omsorgsnämndens ordförande.

Uppsala kommun blev medlem i föreningen Funkisglädje 2018, vilket är ett krav för att få vara med och arrangera en deltävling. Funkisglädje arrangerar därefter semifinaler den 1 och 2 april och en riksfinal. Finalen genomförs på Stockholm Waterfront den 26 augusti 2019, med cirka 12 tävlande nummer.

Målet med hela arrangemanget är att ge brukarna en meningsfull fritid och en naturlig plats att mötas på för att hålla på med sitt intresse – musik. Det blir ett sätt för artisterna att utvecklas och växa, och få ökad självkänsla.

– Funkisfestivalen handlar om att låta en prioriterad målgrupp stå på scen, vara stjärnor och lysa utifrån sin egen förmåga. Det är en viktig insats för att ge alla som bor i Uppsala kommun möjlighet att skapa, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.

Funkisglädje är en ideell förening med syfte att bedriva stödjande aktiviteter inom främst kultur, idrott och fritid för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

För mer information

Eva Christiernin, ordförande omsorgsnämnden
Telefon: 070-438 88 35
E-post: eva.christiernin@me.com

Peter Gustavsson, ordförande kulturnämnden
Telefon: 072-582 02 01
E-post: peter.gustavsson@pol.uppsala.se

My Enbom, fritidsledare Grand
Telefon: 072-254 74 94 
E-post: my.enbom@uppsala.se

Presskontakt
Ulrika Borg, presskommunikatör
Telefon: 072-468 64 95
E-post: ulrika.borg@uppsala.se