Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Alla cigarettpaket måste vara märkta med bilder

Från 20 maj 2017 måste cigarettpaket som säljs i butiker ha en bild med hälsovarning på.

 Kommunen gör löpande oanmälda kontroller hos tobaksförsäljare för att kontrollera att cigarettpaketen har rätt märkning. Handlare som säljer felmärkta cigaretter riskerar att få betala vite.

Alla cigarettpaket som säljs ska ha både en varningstext på svenska och en bild med hälsovarning på från och med 20 maj 2017. Kommunen gör löpande oanmälda besök hos tobaksförsäljare. De som säljer felmärkta produkter kan få betala upp till 10 000 kronor för överträdelse.
– Det här är en hälsoinsats för att få flera att avstå från att röka. På paketen ska det finnas stora avskräckande bilder på de hälsoeffekter som cigarettrökning kan leda till, säger Henrik Larsson, alkoholhandläggare på miljöförvaltningen.

Införandet av bilder bygger på ett beslut i EU. De nya tobaksreglerna trädde i kraft redan i maj 2016. Tillverkarna har alltså haft ett år på sig att se till att den nya märkningen finns på alla cigarettpaket. Under övergångsperioden ska tillverkare ha ställt om produktionen. Tobakshandlare får därför ingen särskild information nu.
– Cigarettpaket med bilder är en vanlig syn i butikerna sedan flera månader. Förändringen är väl känd bland såväl handlare som konsumenter, säger Henrik Larsson.
Läs mer om märkningen på folkhälsomyndighetens webbplats

För mer information

Henrik Larsson, alkoholhandläggare
Telefon: 018-727 50 19
E-post: henrik.larsson2@uppsala.se

Presskontakt

Susanne Järved, pressansvarig
Telefon: 018-727 18 78
E-post: susanne.jarved@uppsala.se