Äldre kan möta nära och kära tack vare plexiglas

Nu finns plexiglas placerat utomhus på åtta av kommunens äldreboenden. Vid dessa kan besökare träffa äldre som är i riskzonen, utan risk för smittspridning. Möteskonceptet kommer att utvärderas under juni och kan därefter komma att utökas.

Man och kvinna high-fivear genom plexiglasrutan.

Äldreförvaltningen har tagit in intresseanmälningar från boenden som vill testa plexiglasskärmen och möteskonceptet i projektform. Åtta boenden svarade direkt att de var intresserade. Fler har visat intresse efter att projektet dragit igång.

– Ingen ska behöva åldras i ofrivillig ensamhet. Därför känns det väldigt bra att vi kan göra den här satsningen. Nu kan äldre som bor på äldreboenden äntligen få möta sina nära och kära utan risk för att bli smittade, säger Caroline Hoffstedt (S), äldrenämndens ordförande.

Besöksförbudet gäller fortfarande inomhus och besök utomhus beviljas enbart restriktivt i enlighet med mötesreglerna. Att flera boenden kan erbjuda möten vid plexiglas utomhus är bra för äldres hälsa.

– Det är så viktigt att vi kan erbjuda fysiska möten mellan äldre och deras anhöriga vid sidan av digitala möten. Ofrivillig ensamhet kan påverka den fysiska hälsan negativt, förutom att det kan kännas obehagligt och ledsamt, säger Frida Högberg, utvecklingsledare på äldreförvaltningen.

Plexiglasskärmarna står på en ställning och placeras utomhus i trädgården.

Regler vid mötena

Högst två personer över 15 år får komma till mötet. Även ett spädbarn får följa med. För att plexiglasskärmarna ska vara säkra för smittspridning gäller ett antal regler vid mötena. Besökarna uppmanas att alltid följa personalens instruktioner och anvisningar.

• Alla som är med på mötet ska vara fullt friska och får inte ha några förkylningssymtom.
  • Fysisk kontakt är inte tillåten. Det är inte tillåtet att gå över till andra sidan av plexiglaset.
  • Besökarna får inte dela fikabröd eller något annat med den person som de hälsar på.

Sedan 1 april är det besöksförbud på alla vård- och omsorgsverksamheter i Sverige. Uppsala kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sedan några veckor avråder personalen även besökare från att träffa sina anhöriga på promenader utomhus.