Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala yrkesgymnasium Jälla belönas med kvalitetsstämpel

Uppsala yrkesgymnasium Jälla har certifierats till motorbranschcollege, en kvalitetsstämpel som visar att skolan erbjuder en fordonsteknisk utbildning som uppfyller motorbranschens höga kvalitetskrav.

Personer som deltog vid ceremonin då Uppsala yrkesgymnasium Jälla blev ett motorbranschcollege

Den officiella certifieringsceremonin genomfördes i skolans fordonshall den andra mars. Närvarande vid ceremonin var bland annat Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden, Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola och Lina Blomkvist, ordförande för organisationen motorbranschcollege.

– Certifieringen är ett bevis på att Uppsala kommuns yrkesgymnasium håller en hög kvalitet och det är naturligtvis glädjande. Vi hoppas att utmärkelsen också kan locka fler ungdomar att välja yrkesgymnasium, säger Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola.

Samarbete med fordonsbranschen

Motorbranschcollege är ett samarbete mellan företag och skolor för att stärka och utveckla den fordonstekniska gymnasieutbildningen. För att bli certifierad måste en skola uppfylla sex kvalitetskriterier. Bland annat krävs en stark samverkan mellan skolan och branschen, kompetensutveckling av yrkeslärare, ändamålsenliga maskiner och lokaler samt nöjda elever.

– För oss betyder certifieringen jättemycket, det visar att vår utbildning är bra både för elever, lärare och arbetsmarknaden. Skolan har genomfört en gedigen kvalitetshöjning för att kunna bli certifierade och nu kan vi erbjuda våra elever en ännu bättre utbildning och bli mer attraktiva för dem som vill gå på yrkesgymnasium, säger Max Michael, förstelärare på fordons- och transportprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

Stora chanser till jobb  

Skolor kan certifieras som motorbranschcollege om de har fordons- och transportprogrammets gymnasieutbildningar inom inriktningarna karosseri, personbil, lastbil och mobila maskiner. På Uppsala yrkesgymnasium Jälla är det cirka 120 elever som går FT-programmet och intresset för utbildningen är fortsatt stor med ett ökande antal sökande.

– Vår förhoppning med certifieringen är att vi ska få fler sökande som verkligen är intresserade av att arbeta med fordonsteknik. Det sker en spännande utveckling i branschen för att minska miljöpåverkan och arbetsgivare vi samarbetar med har behov av kompetens så elever som går ut FT-programmet har stora chanser att få bra jobb, säger Max Michael.

Uppsala yrkesgymnasium Jälla är en av 20 yrkesgymnasier i Sverige som certifierats till motorbranschcollege.

Läs mer om motorbranschcollege