Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Pressmeddelande

3 000 unga sökte sommarjobb genom Uppsala kommun

Feriejobb är en viktig väg in på arbetsmarknaden för unga. Uppsala kommun erbjuder därför alla i årskurs nio som har sökt ett jobb en plats i tre veckor under sommaren. Jobben kan handla om allt från trädgårdsskötsel till orienteringsledare.

– Eftersom vi vill att unga får chansen att få in en fot på arbetsmarknaden och dessutom tjäna lite pengar erbjuds alla som går i nian i Uppsala, som vill ha jobb, feriearbete. För många blir det också en möjlighet att göra en meningsfull insats på till exempel vård- och omsorgsboenden eller i vår barnverksamhet, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

För att vara garanterad ett sommarjobb genom kommunen ska man gå i nionde klass, vara folkbokförd i Uppsala och ha ansökt i tid, senast den 6 mars.

Besked om arbetsplats lämnas i maj. Hur mycket man får jobba, vilken period och vilka arbetstider beror på sommarjobbet. Som mest kan man jobba 90 timmar.

Elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet och nyanlända som går språkintroduktionsprogrammet erbjuds sommarjobb i mån av plats.

– I år har vi möjlighet att för första gången erbjuda arbete på Gottsundabadet. Det är bra att ungdomarna i Gottsunda får fler möjligheter att arbeta i sitt eget bostadsområde och att andra också får chansen att jobba där, säger Henrik Jansson, arbetsmarknadschef.

Kommunen gör en medveten matchning för att motverka traditionellt könsbundna mönster i yrkesval. Bland annat kan fler killar få feriejobb inom barnomsorgen.

Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden
E-post: mohamad.hassan@uppsala.se