Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Viktigt låta asparna leka ifred

Aspen är nu uppe i åarna för att fortplanta sig och vid rätt förhållanden går det att se dem i strömmarna mitt i Uppsala. Det är dock viktigt att fiskarna får leka ifred och inte störs av tjuvfiske eller annat.

Fyrisån

Våren är kommen och just nu råder stor aktivitet i form av fiskvandring och lek i åar och sjöar. Uppsala kommun arbetar för att vårda bestånden av fisk, i samverkan med Fyrisåns vattenförbund, Upplandsstiftelsen, Länsstyrelsen med flera.

Upplands landskapsfisk asp är en av de fiskarter vi jobbar mest med. Aspen är rödlistad, men de åtgärder som gjorts Uppsala som till exempel fisktrappor förbi vandringshindren vid Islandsfallet, Kvarnfallet och Ulva kvarn har visat sig vara positiva för beståndet. Det går att se inte minst med de undervattenskameror som installerats för att utvärdera fisktrappornas funktion. Genom åtgärder kan fiskar från Ekoln nu vandra ända upp till Ekeby kvarn i Storvreta.

Vid klart vatten och rätt ljusförhållanden går det nu under våren att se aspen leka i till exempel Aspforsen vid Upplandsmuseet. Asparna är uppe i Fyrisån och andra åar för att leka, det vill säga fortplanta sig. Under den här perioden är det viktigt att fiskarna får vara ifred för att de ska lyckas med leken och kunna föra beståndet vidare.

För att freda asparna råder fiskeförbud året om mellan Kvarnfallet och Hamnspången i Fyrisån. De aspar som leker i ån är uppskattningsvis 7–20 år gamla. Eftersom den inte blir könsmogen förrän den är sju-åtta år och väger omkring två kilo är aspen extra känslig för fiske. Under lektiden är det inte heller lämpligt med det populära magnetfisket, där man med hjälp av starka magneter plockar upp skrot från bottnarna.