Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Utökat område för Uppsala kommuns ordningsvakter

Polisen har beviljat ett utökat område för de kommunala ordningsvakterna. Det gör det möjligt för kommunen att låta ordningsvakter patrullera inom ett större område på östra sidan järnvägen.

Uppsala kommun har fått tillstånd från polisen att utöka området, det så kallade LOV 3-området, med kommunala ordningsvakter för att upprätthålla ordning och säkerhet i Uppsala centrum. Det innebär att det befintliga område kommunen har tillstånd för utökas till området öster om järnvägen – kring Österplan och Kvarnen köpcentrum (se kartan i slutet av artikeln).  

Ökad trygghet i Uppsala 

– De kommunala ordningsvakterna spelar en viktig roll i att öka tryggheten i Uppsala. När de nu kan röra sig i ett större område kan de möta fler Uppsalabor och hjälpa polisen på fler platser, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi är glada att för att vi fått ett större ronderingsområde i centrala Uppsala, och området kring Österplan/Kvarnen stämmer mycket väl med de behov som framkommit i vår kontinuerliga dialog med medborgarna och i den utvärdering av de kommunala ordningsvakterna som precis genomförts, säger kommunens säkerhetschef Anders Fridborg.

Det nya tillståndet gäller från 19 mars 2021 till 28 februari 2023 och avser offentliga platser utomhus. Bostadshus med innergårdar ingår inte i förordnandet.

Bakgrund

I juni 2017 sökte kommunen första gången tillstånd för ordningsvakter i centrala Uppsala. Sedan juli samma år har stadens gator och torg patrullerats varje dag under eftermiddagar och kvällar. Området har därefter utökats till flera delar i centrala Uppsala, Gottsunda och sommartid hålls regelbunden uppsikt även över de kommunala badplatserna.

Under våren 2021 har en utredning genomförts. Den har nu resulterat i en rapport som visar att ordningsvakterna blivit en naturlig och uppskattad del av Uppsalas gatubild.

karta.jpg

Området i centrala Uppsala som nu patrulleras av ordningsvakter (nya området öster om järnvägen i orange).