Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Utbildningsministern besökte Flogsta förskola

Det viktiga mötet med föräldrar blev snabbt första samtalsämnet när utbildningsminister Anna Ekström besökte Flogsta förskola den 21 augusti. Hennes besök skedde i samband med en intervju av Förskoletidningen och ministern valde att genomföra den i Uppsala, med anledning av Flogsta förskolas goda kvalitetsresultat under 2018.

Rektor Magnus Thorn och utbildningsminister Anna Ekström

Anna Ekström togs emot av Flogsta förskolas rektor Magnus Thorn, som har en bakgrund som lärare och utvecklingsledare inom grundskolan. Han beskrev den stora skillnad han upplever. Inom förskola har pedagogerna daglig kontakt med föräldrarna och barnen tillbringar längre tid av dagen på förskolan mot i skolan. Nära kontakt och en bra relation med föräldrar under mötet i dörren varje morgon och kväll visar sig ofta i resultaten från föräldraenkäter som förskolor genomför.

Under drygt en timme deltog sedan Anna Ekström i förskolans vanliga aktiviteter med barnen och i olika lärmiljöer. Hon dansade med de minsta, provade på att måla med lite äldre barn i ateljén och upplevde rytmikövningar ute på gården. Hon fick se hur förskolan arbetar med normer och demokrati, till exempel genom att barnen ritar av andras kroppar och med fantasi – att vara olika är okey. Ett annat sätt att utmana normen kan vara att lyfta fram bra kvinnliga fotbollsspelare som förebilder, inte bara manliga, när miljön på gården ska utvecklas, förklarade pedagogerna.

Utbildningsministern var intresserad av hur pedagogerna ser på den reviderade läroplanen för förskolan. Digitalisering i förskolan kom också upp, en fråga som debatteras mycket just nu. Har föräldrar verkligen uppfattat det som skärmtid, undrade ministern. Det blir vårt ansvar att förklara det bättre, menade pedagogerna.

När ministern lämnade Flogsta förskola rullade en doftande vagn fram i korridoren. Hallå alla barn, dags för lunch!