Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsalas föreningsliv får 230 miljoner i stöd varje år

Över 1 000 ideella föreningar i Uppsala får varje år dela på cirka 230 miljoner kronor i kommunala bidrag. Det visar en ny kartläggning som Uppsala kommun har gjort. Nu vill kommunen gå vidare med att förenkla och skapa enhetligare regler för föreningsbidragen.

År 2015 betalade Uppsala kommuns nämnder ut drygt 126,5 miljoner kronor i bidrag till 1073 föreningar varav 459 är vägföreningar. Bland föreningarna finns bland annat pensionärs- och ungdomsföreningar, invandrarföreningar, idrotts- och kulturföreningar, handikappförbund och studieförbund. Kulturförvaltningen var den i särklass största bidragsgivaren med cirka 59,5 miljoner kronor.

Därutöver betalade idrotts- och fritidsnämnden ut cirka 103 miljoner kronor i subventioner för hyra av lokaler och anläggningar till föreningslivet. Det sammanlagda stödet uppgår därmed till cirka 230 miljoner kronor årligen.

Utredningen visar att det finns över 25 stycken olika bidragsbenämningar inom kommunen.

–Kommunen ger ett stort, men ganska spretigt stöd, till Uppsalas föreningsliv. Nu vill vi ta ett samlat grepp och förenkla stödet så att ännu fler engagerade människor kan bidra till ökad folkhälsa, ett rikare kulturliv, delaktighet och ett socialt sammanhang. Den ideella sektorn spelar en viktig roll i samhällsbygget och det vill vi ta vara på, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd med ansvar för idrotts- och fritidsfrågor.

Kommunledningskontoret föreslås nu få i uppdrag att återkomma med förslag med utgångspunkt från utredningen. Kommunen arbetar redan med att uppdatera den lokala överenskommelsen med föreningslivet (LÖK) som togs fram år 2013 och under våren genomförs bland annat en rad föreningsdialoger på olika platser i kommunen för att diskutera med representanter för föreningarna hur samarbetet med kommunen ska utvecklas.

Uppsala är även en av 15 pilotkommuner i Sverige som ska testa en ny IT-lösning där föreningar lättare ska kunna söka bidrag och boka lokaler.

För mer information

Rickard Malmström (MP), kommunalråd med ansvar för idrotts- och fritidsfrågor
Telefon: 018-727 13 15
E-postRickard.Malmstrom@uppsala.se

Roger Jo Linder, utredare på kommunledningskontoret
Telefon: 018-727 23 65
E-postRoger.JoLinder@uppsala.se

Presskontakt
Erik Boman, presschef
Telefon: 073-423 56 28
E-posterik.boman@uppsala.se