

Bland laddningsbara batterier idag dominerar litiumjonbatterier. Litium-koboltsystemet var länge dominerande och har en hög energitäthet, men när man granskar produktionen av både kobolt- och litiumbatterier finns det en mindre smickrande baksida med ekonomiska, miljömässiga och etiska problemställningar, som till exempel barnarbete. Efterfrågan på både litium och kobolt är hög och tillgången är begränsad vilket trissar upp priserna. Det finns med andra ord ett stort behov av alternativa och hållbara lösningar.
Ett mer hållbart batteri
Uppsalaföretaget Altris producerar hållbart katodmaterial för laddningsbara natriumbatterier. Produkten går under namnet Fennac. Den enda metallen i Fennac är järn. Utöver hållbarhetsperspektivet är fördelarna många, enligt Le Anh Ma, expert på batteriteknik och immateriella rättigheter på Altris.
– Råmaterialen är både billigare och mer rikligt förekommande i de flesta länder, vilket möjliggör en snabbare uppskalning, säger hon.
Eftersom de flesta länder har tillgång till råvarorna kommer inte ett enskilt land ha monopol, importberoendet minskas och priserna sänks.
– Fennac har även högre säkerhet än de konkurrerande teknologierna, med lägre risk för överhettning.
Säkerhet är en avgörande fråga för de flesta kunder. Ingen vill riskera en eventuell brand. Just nu gör Altris omfattande tester för att få fram ett säkerhetscertifikat för att understryka att de inte bara säger att produkten är säker, utan även visa att den är testad och bevisat säker.
Stöd från UIC
Le Anh Ma har doktorerat i åldrande av just natriumbatterier vid Uppsala universitet, som hon håller högt för dess innovativa ådra.
– Idén till produkten föddes redan i labbet på universitetet. Alla grundarna av Altris har en akademisk och vetenskaplig bakgrund, några av dem som professorer på Uppsala universitet inom batterivetenskap. Så kunskapen inom ämnet fanns redan på plats, säger hon.
Men de hade inte lika mycket erfarenhet av företagande. Genom Uppsala Innovation Centre, UIC, fick de värdefullt stöd och affärsrådgivning, som till exempel finansiering, säljmaterial och presentationer.
– De lyckades ta en fantastisk idé och omsätta det till ett lönsamt företag.
Ett elektriskt Uppsala
Le Anh ser ljust på framtiden för Altris, då behovet av en ny batteriteknik är stort för att möta klimatomställningen, inte minst i Uppsala.
– Uppsala är en växande stad och då behövs det mycket elektricitet. Staden behöver elektrifieras. Altris kommer att kunna spela en stor roll i det och vara del av det batterilager som redan finns här, som fungerar som en slags gigantisk powerbank.
Men när Altris skalar upp tillverkningen kommer det att behövas större lokaler, så Le Anh hoppas att det kommer bli lättare att hitta platser runt om i Uppsala där det går att bygga fabriker då det just nu är relativt begränsat.
– Tillgången till mark och lokaler är avgörande för att Altris ska lyckas växa i Uppsala, säger hon.
Uppsala kommun är en av UIC:s ägare.

Le Anh Ma är expert på batteriteknik och immateriella rättigheter på Altris.
Fakta om Altris
Ägare: EIT Innoenergy, Molindo Energy and Northvolt, grundarna (William Brant, Ronnie Mogensen, Reza Younesi) och medarbetare
Ort: Uppsala och Sandviken
Antal anställda: 24
Läs mer om Altris på företagets webbplats
För mer information
- Annika Remaeus, enhetschef
- Telefon: 0187271228
- E-post: annika.remaeus@uppsala.se