Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala Vokalensemble får Uppsala kommuns resestipendium för körer

Uppsala kommun har beslutat att ge 2019 års resestipendium för körer om 50 000 kronor till Uppsala Vokalensemble för en turné i Belgien.

Uppsala Vokalensemble får Uppsala kommuns resestipendium för körer

Uppsala Vokalensemble är en blandad kör med ungefär 30 sångare. Kören grundades som nationskör 1964, men under ledning av Håkan Parkman lämnade kören 1980 nationslivet och har sedan dess etablerat sig i toppskiktet av Uppsalas körer. Kören leds av Sofia Ågren och har vid flera tillfällen framfört nyskriven musik. Kompositören Matthew Peterson har komponerat ett verk speciellt för kören, Ljusfälten, med tonsatta dikter av Edith Södergran. Nyckelharpisten och riksspelmannen Josefina Paulson medverkar vid inspelningen där folkmusiken möter körtraditionen. En turné till Belgien är planerad under 2020 med möten och konserter med belgiska folkmusikgrupper och körer, i Liège, Bryssel och Etterbeck.

– Uppsala vokalensemble är en mycket värdig, välljudande mottagare av årets resestipendium för körer. Jag önskar dem en givande resa till Belgien, säger Elisabeth Ståhle, sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Kulturnämndens motivering: Uppsala kommuns resestipendium för körer tilldelas Uppsala Vokalensemble för en resa till Belgien 2020. Uppsala Vokalensemble är en väletablerad kör i Uppsala med fina röster som ger en vacker klang. Kören ska åka på releaseturné för sin inspelning av nykomponerad musik av Matthew Peterson, efter texter av Edith Södergran. Medverkar på turné och inspelning gör också den framstående folkmusikern och nyckelharpisten Josefina Paulson.

Kulturnämnden inrättade i mars 2014 ett resestipendium för körer verksamma i Uppsala kommun. Stipendiet är avsett att möjliggöra kulturutbyten med andra länder. Stipendiesumman uppgår till 50 000 kronor.

För mer information