Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala toppar lista över Sveriges bästa klimatstäder – igen

Uppsala kan återigen bli utsedd till Årets klimatstad i Sverige av Världsnaturfonden (WWF). Idag presenterades de tre finalisterna i tävlingen, där Uppsala är en av dem.

Uppsala blev Årets klimatstad första gången 2013. Nu kan återigen Uppsala bli utsedd till Årets klimatstad i Sverige av Världsnaturfonden (WWF).

- Det här är ett kvitto på att det vi gör fungerar, men nu behöver vi öka takten från dagens 1-2 procent i utsläppsminskningar till 10-14 procent för att göra vår del av det planeten kräver av oss. Det kan vi uppsalabor klara tillsammans om vi vidtar de åtgärder som vi vet fungerar, säger Rikard Malmström (MP), kommunalråd.

Uppsala blev Årets klimatstad första gången 2013. Senast det avgjordes 2018 vann Uppsala både den nationella och globala utmärkelsen. Och nu är alltså Uppsala aktuella för den nationella utmärkelsen igen.

Det är både ambitiösa mål och konkreta åtgärder som ligger bakom årets finalplats.

Världsnaturfonden (WWF) som står bakom utmärkelsen beskriver Uppsalas nominering så här: Uppsalas mål är att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva senast 2050. För att uppnå detta har de samlat lokala aktörer till vad de kallar ”ett eget Parisavtal” – Klimatprotokollet. Aktörerna ska stötta Uppsalas mål. Uppsala satsar bland annat på solceller, biogas till kollektivtrafiken, men också på cykeltrafik och har två år i rad utsetts till ’Årets cykelstad’.

- För att ställa om till ett hållbart samhälle krävs det att vi är många som jobbar tillsammans åt samma håll. Samverkan med många aktörer från näringsliv till akademi inom ramen för Uppsala klimatprotokoll är nyckeln till vår framgång, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den senaste statistiken om solel från Energimyndigheten (för 2019) visar till exempel att Uppsala kommun är den kommun i Sverige som har flest solelanläggningar och näst mest installerad effekt från solel. Både kommunen och de kommunala bolagen bidrar med solel, men drygt hälften av solelen i kommunen kommer från privatpersoner och bostäder.

- Jag vill passa på att tacka alla Uppsalabor som klär sina tak med solceller. Tillsammans arbetar vi nu mot målet att producera 100 megawatt (MW)/år i Uppsala till 2030, säger Rikard Malmström (MP), kommunalråd.

One Planet City Challenge (Årets klimatstad), är en stadsutmaning som Världsnaturfonden (WWF) grundat. Den är spridd över hela världen och har funnits sedan 2011. Av 13 deltagande städer i Sverige i år har tre finalister valts ut, däribland Uppsala. Växjö och Helsingborg är de andra nominerade och vinnaren presenteras den 14 maj. Den svenska vinnaren blir sedan finalist i den globala tävlingen.