Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala till final i Årets svenska klimatstad

Kommunens klimatarbete uppmärksammas av Världsnaturfonden (WWF) som nominerar Uppsala till finalist till utmärkelsen Årets svenska klimatstad.

Tillsammans med Lund och Umeå har Uppsala utsetts till svensk finalist i WWF:s stadsutmaning One Planet City Challenge, en tävling som syftar till att uppmuntra städer att visa ledarskap i klimatarbetet.

Årets tema är hållbar mobilitet och fokuserar på kommunernas arbete med att minska utsläppen i städer genom nya transportvanor.

– Uppsala ligger i framkant. Systematiskt och målmedvetet arbete och politiskt ansvarstagande är oerhört viktigt för den här framgången. Men också det bredare samarbete i Klimatprotokollet med universiteten, företag och föreningar. Mobilitetsarbetet utvecklas med digitalisering och smart samhällsutveckling, säger kommunalrådet Maria Gardfjell (MP)

WWF har tittat extra på kommunens arbete med nybyggnation och upprustning av cykelbanor, förbättrad snöröjning och sandning under vintern. Genom projekt som ”Vintercyklisten” erbjuder kommunen vinterutrustning till kommuninvånares cyklar för att visa på möjligheter att ta cykeln året runt.

Andra satsningar inom hållbart resande är de planerade spårvagnslinjerna Ultunalänken och Kunskapsspåret. Uppsala har också en av världens ledande anläggningar för produktion av biogas från restprodukter, en viktig del av arbetet med fossilfria transporter.

I det interna arbetet erbjuder kommunen förmånscykel till sina anställda och till 2020 kommer kommunens tjänstebilar att enbart gå på förnybara bränslen.

I nästa steg utses en av finalisterna till Årets svenska klimatstad 2018 och tävlar då även om att bli vinnare i årets globala One Planet City Challenge.

– Vi tycker det är viktigt att vara med i tävlingen då den uppmärksammar klimatfrågan och städernas roll i klimatomställningen. Vi är gärna med och sprider goda exempel från Uppsalas arbete och lär av andra städer. Att vi gått till final är väldigt roligt och det ger ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete ger resultat, säger Björn Sigurdson, klimatstrateg på kommunen.

Världsnaturfondens (WWF) pressmeddelande

För mer information

Björn Sigurdson, klimatstrateg
Telefon: 018 – 727 12 04, 076-110 4267
E-post: bjorn.sigurdson@uppsala.se

Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö
Telefon: 018-727 16 81
E-post: maria.gardfjell@uppsala.se

Presskontakt
Erik Boman, presschef
Telefon: 018-727 18 99