Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala Stadsmission får föreningsbidrag för att hitta boenden till ensamkommande

Uppsala kommun ger Uppsala Stadsmission ett föreningsbidrag på 5,1 miljoner kronor för verksamheten Fadderhem i Uppsala. Den ska göra det möjligt för asylsökande ensamkommande ungdomar som blir 18 år att bo kvar i Uppsala till 30 juni 2018.

Uppsala Stadsmission har sökt och fått cirka 5,1 miljoner kronor i föreningsbidrag av kommunen för verksamheten Fadderhem i Uppsala.

– Tack vare ett fint samarbete med goda krafter i samhället kan vi nu göra Uppsala till en mer solidarisk kommun som ger asylsökande ensamkommande unga som känner sig hemma här möjlighet att bo kvar längre, säger Kjell Haglund (V), ordförande i socialnämnden.

Kostnaden för Fadderhem i Uppsala finansieras av statens tillfälliga kommunbidrag. Pengarna ska räcka till och med 30 juni 2018. De ska användas till att hitta boenden för de personer som väljer att stanna kvar i Uppsala, i stället för att flytta till Migrationsverkets boenden. Fokus kommer att ligga på att ta fram, planera och rekrytera ideella privata boendealternativ och andra tillfälliga boendelösningar. Därefter ska fokus vara på stöd och uppföljning av boendeplatserna.

– Det här är en lösning som vi anser är bäst lämpad för att kunna förverkliga statens intentioner med att alla ensamkommande barn som har bott i Uppsala kommun under sin asyltid ska få möjlighet att stanna kvar under asylprocessen, säger socialförvaltningens direktör Kaisa Björnström.

Bakgrunden till beslutet är att socialnämndens ordförande i juli beslutade att de personer som fyller 18 år till och med 15 september 2017 inte skulle flyttas till Migrationsverkets boenden, trots att de inte längre är kommunens ansvar. Slutdatumet har skjutits fram under hösten för att förtroendevalda och tjänstepersoner skulle få tid att hitta lösningar, titta på vilka konsekvenser som beslutet får, vilka som kommer att omfattas av beslutet och hur länge de kommer att omfattas av det.

Läs frågor och svar om ensamkommande som fyller 18 år på regeringen.se.

För mer information

Kjell Haglund (V), ordförande i socialnämnden
Telefon: 072-395 54 65

Johan Eikman, strateg, socialförvaltningen
Telefon: 018-727 86 49

Margaretha Paras, verksamhetschef på Uppsala Stadsmission
Telefon: 070-565 30 97
E-post: margaretha.s.paras@uppsalastadsmission.se

Susanne Järved, pressansvarig
Telefon: 018-727 18 78