Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala med på topplista över världsledande städer för klimatomställning

Uppsala får högsta betyg (A) för transparens och ledarskap i förhållande till den globala klimatutmaningen. Det menar den internationella klimatorganisationen CDP som har sammanställt rapporteringar från över 800 städer och kommuner runt om i världen för 2019. Uppsala är en av 105 kommuner som kvalar in på deras A-lista.

Två barn tittar på solceller

Uppsala kommun arbetar aktivt med att rapportera målsättningar, åtgärder och faktiska utsläpp till flera olika nationella och internationella samverkansinitiativ.

– 2030 ska sista droppen bensin och diesel ha runnit i Uppsala, så det känns toppen att få så fin uppmärksamhet för det vi gör. Klimatledarskap är viktigt för att klara klimatkrisen och det ledarskapet vill vi vara med och bära, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd.

– Det är viktigt att Uppsala sprider goda exempel och bidrar till de globala ansträngningarna. Vi har också hjälp av andras erfarenheter i den stora omställning som krävs för att Uppsala ska bli en fossilfri välfärdskommun till 2030 och klimatpositiv senast till 2050, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsalas planer har helhetstänk

CDP:s motivering: "Uppsala har visat på verkningsfulla åtgärder inom alla områden för att minska sin klimatpåverkan och anpassa samhället till effekterna av klimatförändringarna. Uppsala har satt ambitiösa men realistiska mål och har gjort framsteg mot att uppfylla målen. Uppsala har strategiska planer med helhetstänk på plats som säkrar att de åtgärder som genomförs hanterar klimatförändringarna och samhällets sårbarhet."

– Vi är stolta, men inte nöjda. Vi har i år invigt vårt första cykelgarage och beslutat om tidszoner för varutransporter i stadskärnan. Men än återstår mycket arbete, säger Rickard Malmström.

För att hamna på A-listan måste kommunen ha en utsläppsinventering för hela samhällets klimatutsläpp, ha mål för utsläppsminskning, ha en åtgärdsplan för klimatet och ha en klimatanpassningsplan som visar hur staden ska tackla nutida och framtida klimatförändringar (Miljö- och klimatprogrammet).

Läs Miljö- och klimatprogrammet

Stockholm, Örebro, Malmö, Västervik och Sigtuna är de andra svenska städerna som är med på A-listan. Bara USA (34) och Kanada (7) har fler städer med på A-listan.

CDP är en global ideell organisation som bland annat arbetar med att samla in utsläppsrapporter från över 8 400 företag och över 900 städer/kommuner, stater och regioner från hela världen. Deras plattform är en av världens främsta källor till faktiska siffror kring hur olika aktörer arbetar med att minska sina klimatutsläpp och driver på sitt arbete för den stora klimatomställning som krävs för en hållbar framtid.

För mer information

Björn Sigurdson, klimatstrateg, kommunledningskontoret
E-post: bjorn.sigurdson@uppsala.se
Telefon: 018-727 12 04