Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

​Uppsala kommun visar återigen ett starkt resultat

Det preliminära bokslutet visar att Uppsala kommun för tredje året i rad kan redovisa ett positivt resultat. God kostnadskontroll och högre generella statsbidrag och utjämning än budgeterat är några av förklaringarna. För Uppsala kommunkoncern är det preliminära resultatet 563 miljoner kronor för år 2018. Kommunen har därmed nått sitt resultatmål och stärkt kommunens ekonomiska ställning.

– Vi ska ha ordning och reda i ekonomin. Tack vare en bra kostnadskontroll i våra verksamheter och mycket hårt arbete kan Uppsala kommun även för 2018 visa upp ett bra ekonomiskt resultat. Det är viktigt för att vi ska kunna fortsätta utveckla Uppsala, säkra Uppsalabornas framtida välfärd och göra de stora investeringar som ett växande Uppsala behöver, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det ekonomiska resultatet är starkt både för kommunens nämnder och för de kommunala bolagen som tillsammans utgör Uppsala kommunkoncern.

För kommunens nämnder är det preliminära resultatet 429 miljoner kronor. Justerat för jämförelsestörande poster är resultatet 271 miljoner kronor, att jämföra med budgeterade 255 miljoner kronor.

– Allmänt stärkt ekonomistyrning med tydliga prioriteringar och effektiviseringar kombinerat med satsningar på viktiga verksamheter gör att Uppsala stärkt sitt utgångsläge när högkonjunkturen nu ser ut att bromsa in samtidigt som de demografiska utmaningarna tilltar, säger Ola Hägglund, ekonomidirektör i Uppsala kommun.

Uppsala kommuns årsredovisning och bokslut ska antas av kommunfullmäktige 29 april. För mer information om kommunens mål och budget samt resultat se kommunens mål och budget.

För mer information

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 018-727 13 18
erik.pelling@uppsala.se

Ola Hägglund, ekonomidirektör
Telefon: 018-727 19 00
ola.hagglund@uppsala.se

Presskontakt
Stefan Berg, pressansvarig
Telefon: 0724-682683
stefan.berg@uppsala.se