Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala kommun inför anställningsgaranti inom vård och omsorg

Uppsala kommun kommer att lova alla som utbildar sig till undersköterskor och barnskötare en fast heltidsanställning i kommunen. Satsningen är ett led i att säkra rekryteringsbehovet och locka fler att söka sig till utbildningarna.

– Medarbetarna är välfärdens viktigaste tillgång. Med våra satsningar på heltidsjobb, bättre arbetsmiljö, lönelyft för lärare och socionomer och nu även en anställningsgaranti ska vi säkra kommunens rekryteringsbehov och se till att kommunen är en attraktiv arbetsgivare, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Anställningsgarantin ska gälla för undersköterskor och barnskötare som har avslutat sin utbildning efter 1 juni 2018 och är utexaminerade från ungdomsgymnasium i Uppsala kommun eller vuxenutbildning som Uppsala kommun har avtal med.

Anställningsgarantin innebär en utfästelse om ett fast heltidsjobb efter examen och rätt till anställning som sommarvikarie under utbildningstiden. Utfästelsen om heltid gäller inte inom personlig assistans, som är undantaget från heltidsinförandet i kommunen.

För anställning i kommunen ställs alltid krav på medarbetarens personliga lämplighet. Det gäller även för den som omfattas av anställningsgarantin. Provanställning kan vara aktuellt i vissa fall. Alla anställningsavtal ingås i enlighet med gällande kollektivavtal. Anställningsgarantin innebär ingen försämring för redan anställda eller de som har företrädesrätt enligt lagen om anställningsskydd.

– Vi vill ge en signal till ungdomar som ska välja till gymnasiet och till vuxna som vill omskola sig att kommunen kan erbjuda goda och trygga framtidsutsikter inom dessa yrken. Bara inom omsorgsnämndens område kommer 130 medarbetare att gå i pension de närmaste fem åren och behovet av ny och välutbildad personal är stort inom många av kommunens verksamheter, säger Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Förslaget om anställningsgaranti ska beslutas på kommunstyrelsens möte 20 september. Anställningsgarantin kommer att följas upp och utvärderas av kommunstyrelsen varje år.

För mer information

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 018-727 13 34
E-postmarlene.burwick@uppsala.se

Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden
Telefon: 070-438 88 35
E-post: eva.christiernin@pol.uppsala.se

Presskontakt
Erik Boman, presschef
Telefon: 073-423 56 28
E-posterik.boman@uppsala.se