Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala kommun har upphandlat färdtjänst

Upphandlingen berör personrapporter inom den särskilda kollektivtrafiken som omfattar färdtjänst, daglig verksamhet och skolskjuts med taxi och är värderad till nästan en halv miljard kronor. I upphandlingen har kommunen ställt höga krav på trygghet för resenärerna och på miljöanpassning.

- Särskild kollektivtrafik är grundläggande för att alla ska kunna leva ett aktivt liv, och det är vår första

prioritet att de som använder särskild kollektivtrafik och skolskjuts med taxi ska kunna lita på punktlighet och vara trygga under sin resa, säger Kristina Stavlind, enhetschef Trafikcentralen.

Miljöanpassning innebär att bilarna så långt möjligt är miljövänliga och att förarna kör på ett hållbart sätt.

Rätt till färdtjänst har de som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med kollektivtrafik, man måste ha ett funktionshinder som är bestående, i minst tre månader eller längre och man ska vara folkbokförd i Uppsala kommun.

Skolskjuts med taxi kan barn och ungdomar med funktionsnedsättning få under hela sin tid i grundskola och gymnasium. Andra elever kan få skolskjuts med taxi upp till och med nionde klass, i de fall där kommunen, enligt skollagen, har skyldighet att ordna skolskjuts med hänsyn till avstånd, trafikförhållanden eller särskilda omständigheter – men enbart till den skola där kommunen skulle ha placerat dem.

Avtalstiden sträcker sig från 12 januari 2019 till 11 januari 2021, men möjlighet till förlängning fram till januari 2023. Därefter måste en ny upphandling göras.

De företag som vunnit upphandlingen är AB Trendtaxi, Anders Sellén Bud&taxi AB, Gamla Uppsala Buss AB, Taxi E4 Uppsala plus AB, 5 Star Taxi ABT, Cabonline Region Öst AB, Taxi Stor & Liten Gävle AB, Uppsala Taxi 100 000 AB och K-holm Vård o Omsorg AB.

För mer information

Kristina Stavlind, enhetschef Trafikcentralen
Telefon: 018-727 46 03
E-post: kristina.stavlind@uppsala.se

Mats Jansson, upphandlare
Telefon: 018-727 12 79
E-post: Mats.Jansson3@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, presskommunikatör
Telefon:
018-727 65 17
E-post:
maria.hasselgren@uppsala.se