Uppsalan kunta juhlii ruotsinsuomalaisten päivää-Uppsala kommun firar sverigefinnarnas dag

24. helmikuuta on ruotsinsuomalaisten päivä – jota tänä vuonna vietetään kymmenettä kertaa. Uppsalan kunta juhlistaa päivää ohjelmalla, joka lähetetään digitaalisena lähetyksenä Reginateatterista. Den 24 februari infaller sverigefinnarnas dag, som dessutom fyller tio år i år. Uppsala Kommun firar dagen med ett program som sänds digitalt från Reginateatern.

Flagga Sverige-Finland

Uppsalassa asuu noin 16 000 ruotsinsuomalaista ja Uppsalan kunta on 1. tammikuuta 2010 alkaen suomen kielen hallintoaluekunta.

Ruotsinsuomalaisten päivää vietetään 24. helmikuuta, sinä päivänä syntyi kansanperinteen tutkija ja kirjailija Carl Axel Gottlund (1796 – 1875), suomeksi Kaarle Aksel Gottlund. Gottlund teki aikanaan huomattavia panoksia ruotsinsuomalaisten historian, kielen ja kulttuurin hyväksi. Ruotsinsuomalaisten lippu sai virallisen aseman 30. maaliskuuta 2014.

Ruotsissa on viisi tunnustettua kansallista vähemmistöä, ruotsinsuomalaiset ovat yksi näistä. Muut ovat juutalaiset, romanit, saamelaiset, ja tornionlaaksolaiset. Tunnustetut vähemmistökielet ovat jiddiŝ, romani, saame, suomi ja meänkieli.

Kulttuurillisen identiteetin edistäminen

Kansallisista vähemmistöistä ja vähemmistökielistä annetun lain mukaan kunta on muun muassa velvollinen tarjoamaan lasten päivähoitoa ja vanhustenhuoltoa kokonaan tai olennaisin osin suomen kielellä. Suomenkielisten on myös voitava saada palvelua omalla kielellä, kun he asioivat kunnan kanssa.

Laissa sanotaan myös, että ruotsinsuomalaista kulttuuria ja suomen kieltä on tuotava esille sekä lasten kulttuurillisen identiteetin ja oman kielen kehitystä on edistettävä.

- Kulttuuri ja kieli ovat tiiviisti sidoksissa toinen toiseensa ja ne muodostavat tärkeän osan ihmisen identiteettiä. Elävä vähemmistökieli on rikkaus, joka avaa ovia sekä yksilölle että koko yhteiskunnalle, sanoo Patrik Hedlund (S), kulttuurilautakunnan 1. varapuheenjohtaja.

Laulua, musiikkia ja kirjallisuutta

Uppsalan kunta juhlistaa ruotsinsuomalisten päivää erityisellä ohjelmalla, joka pandemian vuoksi lähetetään digitaalisesti Reginateatterista. Ohjelma on suomen- ja ruotsinkielinen ja sisältää Mika Olavin laulua ja musisointia, Tiina Laitila Kälvemarkin kirjallisuusesityksen ja lyhyen dokumenttielokuvan taideteoksesta Hiljainen vesi.

Juontajana toimii Tuuli Uljas Uppsalan ruotsinsuomalaisten kieli- ja kulttuuriyhdistyksestä yhdessä Uppsalan kunnan suomenkielisen koordinoijan Nina Klinge-Nygårdin kanssa.

Lähetys alkaa 19.00 tervetuliaispuheella, jonka pitää Patrik Hedlund (S), kulttuurilautakunnan 1. varapuheenjohtaja.

Ohjelma löytyy linkistä:  Reginateatern.se

Nyheten på svenska:

Uppsala kommun firar sverigefinnarnas dag

Den 24 februari infaller Sverigefinnarnas dag, som dessutom fyller tio år i år. Uppsala Kommun firar dagen med ett program som sänds digitalt från Reginateatern.

Uppsala har cirka 16 000 sverigefinska invånare och sedan den 1 januari 2010 ingår Uppsala kommun i ett av Sveriges förvaltningsområden för finska.

Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari, vilket är folkloristen och författaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Gottlund levde 1796 - 1875 och gjorde betydande insatser för sverigefinnarnas historia, språk och kultur. Sverigefinnarnas flagga fick officiell status den 30 mars 2014.

Det finns fem erkända nationella minoriteter i Sverige, sverigefinnarna är en av dem. De övriga är judar, romer, samer, och tornedalingar. De erkända minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Ska främja kulturell identitet

Enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk är kommunen skyldig att erbjuda bland annat barnomsorg och äldreomsorg, helt eller till väsentlig del, på finska. Finsktalande ska även kunna få service på finska i sin kontakt med kommunen.

Lagen beskriver också att den sverigefinska kulturen och det finska språket ska lyftas fram samt att barns utveckling av en kulturell identitet och det egna språket ska främjas.

- Kultur och språk är tätt sammanflätade och utgör en viktig del av en människas identitet. Ett levande minoritetsspråk är en rikedom som öppnar dörrar både för individen och för samhället i stort, säger Patrik Hedlund (S), 1:e vice ordförande i kulturnämnden.

Sång, musik och litteratur

Uppsala kommun uppmärksammar Sverigefinnarnas dag med ett särskilt program som på grund av pandemin sänds digitalt från Reginateatern. Programmet är på finska och svenska och innehåller sång och musik av Mika Olavi, litteraturinslag med Tiina Laitila Kälvemark och kortfilmsvisningar i urval av Uppsala Kortfilmsfestival.

Konferencier är Tuuli Uljas, från Sverigefinnarnas språk- och kulturförening i Uppsala, tillsammans med Nina Klinge-Nygård, finsktalande samordnare i Uppsala kommun.

Sändningen startar 19.00 och inleds av Patrik Hedlund (S), 1:e vice ordförande i kulturnämnden.

Programmet hittar du på Reginateaterns webbplats