Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala kommun får begränsat tillstånd för kamerabevakning

Datainspektionen har delvis godkänt Uppsala kommuns ansökan om kamerabevakning på Stora torget och vid Påvel Snickares gränd. Tillståndet gäller alla dagar mellan kl. 20.00 och 06.00 men inte på dagtid och tidiga kvällar.

Uppsala kommun har fått ett begränsat tillstånd att bevaka Stora torget och Påvel Snickares gränd med kameror men tillståndet gäller endast mellan kl. 20.00 och 06.00 istället för hela dygnet som kommunen hade begärt.

- Det är bra att vi nu kan få kameror på plats men jag är långt ifrån nöjd. Datainspektionens handläggning är under all kritik och resultatet är inte vad vi ville se. Vi ser ett stort behov av trygghetsskapande åtgärder även under eftermiddagarna när många unga rör sig på stan och kamerorna behövs då. Att vi nu får tillstånd endast nattetid är absolut inte tillräckligt. Men vi stannar inte vid detta utan har genast påbörjat arbetet med ett överklagande, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen lämnade in en ansökan om kameraövervakning för över ett år sedan men har först nu fått svar från Datainspektionen. Under handläggningstiden har ansökningsförfarandet ändrats, kompletteringar begärts flera gånger och handläggare bytts.

- Jag är besviken. Datainspektionen ger sig in i en tolkning av lagen baserad på hur olika brottstyper påverkar tryggheten. Det är något som de rimligen har begränsad insyn i, säger Anders Fridborg, säkerhetschef vid Uppsala kommun.

Förutom tidsbegränsningen kräver Datainspektionen också att uteserveringar och restauranger maskeras i kamerornas upptagningsområde. Tillståndet gäller från 25 september och tills vidare.

Den 1 augusti 2018 började en ny kamerabevakningslag gälla. Ett av huvudsyftena med lagen var att göra det lättare för kommuner att få tillstånd till kamerabevakning på offentliga platser, i brottsbekämpande eller trygghetsskapande syfte.

För mer information