Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala kommun antar fikautmaning för rättvisare handel

11–13 maj är det dags för årets World Fairtrade Challenge – hela världens fikautmaning. Kampanjen utmanar hela Sverige att sätta fokus på varför rättvis handel och etisk konsumtion är viktiga frågor. Enskilda personer, arbetsplatser, kommuner, företag och organisationer tävlar om vem som kan locka flest att fika med Fairtrade-märkta produkter.

Uppsala kommun är en Fairtrade City sedan 2015 och blev senast omdiplomerade 2017. Att vara diplomerad innebär att kommunen bland annat samverkar med lokala aktörer för en rättvis handel och etisk konsumtion. Arbetet leds av en styrgrupp som representerar hela lokalsamhället.

Vid förra årets Fairtrade Challenge kom Uppsala kommun på plats 38 i kommunrankingen med 86 fikor och 15 931 personer, vilket innebär 7,56 fikadeltagare per capita.

– Fairtrade Challenge är bara ett exempel på hur vi samarbetar med företag och organisationer för att nå ut bättre. Om vi kan få fler att förstå hur viktigt det är och få fler att i sin vardag välja varor, som blivit producerade med respekt för mänskliga rättigheter, då har vi kommit en bra bit på vägen, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Fairtrade City.

Kommunen arbetar med att engagera fler lokala butiker och företag i Uppsala för att öka utbudet av rättvisemärkta produkter och tjänster till konsumenter. En annan uppgift är också att sprida kunskap om en medveten konsumtion, där konsumenten väljer varor och tjänster med Fairtrade-märkning, något som innebär att odlare och anställda i länder med utspridd fattigdom kan förbättra sina levnads- och arbetsvillkor.

Fikautmaningen inleds 11 maj med att Uppsala Fairtrade City bjuder på gratis Fairtrade-kaffe på Stora torget mellan 11.00 och 15.00. Då kommer man även informera om vad det innebär att vara en Fairtrade City. Kampanjen avslutas den 13 maj med World Fairtrade Day, en dag då Fairtrade uppmärksammas över hela världen.

Mer information

Ilona Szatmari Waldau, (V) kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Uppsala Fairtrade City
Telefon: 018-727 08 52

Presskontakt
Erik Boman, presschef, Uppsala kommun
Telefon: 073-423 56 28
E-post: erik.boman@uppsala.se