Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala får fler och fräschare offentliga toaletter

Efterfrågan på offentliga toaletter i Uppsala är stor och kommunen har fattat beslut om att det ska byggas ännu fler. Alla offentliga toaletter ska vara rena och fräscha och utformas så att de upplevs som trygga att använda. Gatu- och samhällsmiljönämnden har därför vid sitt sammanträde den 25 oktober antagit riktlinjer och en handlingsplan för att öka tillgången på toaletter.

I takt med att Uppsala växer ökar också efterfrågan på offentliga toaletter. I centrala Uppsala finns idag enbart sex offentliga toaletter med sammantaget 19 rum.

– Uppsala får allt fler invånare och fler och fler turister besöker vår stad, då måste vi kunna erbjuda tillgång till toalett utan att man ska behöva gå in på ett café eller en restaurang, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Behovet av toaletter ökar i och med att kommunen bygger nya temalekparker, aktivitetsbaserade platser och parker i Uppsalas många olika stadsdelar.

– Offentliga toaletter i Uppsala ska vara rena, trygga och tillgängliga för alla. De ska passa in i den omgivande miljön och därför behövs olika typer av toaletter på olika platser. Det är också viktigt att de upplevs som trygga att besöka, säger Johan Lundqvist.

För att öka tryggheten och viljan att använda offentliga toaletter ska nya toaletter placeras väl synligt och inte i anslutning till trånga utrymmen, buskage eller täta planteringar. De ska vara bra belysta och helst ha ingången placerad i anslutning till gångstråk.
I den nu antagna handlingsplanen framgår att inredningen i de nya toaletterna ska vara funktionell, attraktiv och robust. Handfat, handtork, tvålpump och papperskorg byggs med fördel in i väggen för att motverka vandalisering. Materialval för både fasad och inredning ska vara slitstarka och enkla att städa, reparera och klottersanera.

För mer information

Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
Telefon: 070-420 05 60
E-post: johan.lundqvist@pol.uppsala.se

Presskontakt:
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27