Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala är en av Sveriges bästa LSS-kommuner

Uppsala kommun är en av tre kommuner som utsetts till finalister i Bästa LSS-kommun 2017. Det är framför allt Uppsalas satsningar på samverkan och delaktighet som uppmärksammas och lyfts fram. Utmärkelsen delas ut av tre organisationer inom funktionshinderrörelsen och går till en kommun som är värd att uppmärksammas för positivt arbete med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vinnande kommun kommer att tillkännages 21 november.

Uppsala kommun arbetar målmedvetet med kvaliteten inom alla LSS-verksamheter. En viktig strategi är att göra detta tillsammans med brukare och brukarorganisationer, som ju är de som har störst kunskap om hur det fungerar. Bland annat startade kommunen förra året ett LSS-råd, och rekryteringen av en nyinrättad tjänst som brukarombud har påbörjats.

I december 2016 antog kommunfullmäktige ett funktionshinderpolitiskt program, som arbetats fram i ett nära samarbete mellan förtroendevalda i kommunen och företrädare för brukarorganisationerna. För att öka den enskildes inflytande finns brukarråd inom alla LSS-verksamheter och en modell med så kallade delaktighetsslingor prövas inom många verksamheter. Nyligen beslutade också kommunen att personer med LSS-boende ska kunna välja stadsdel att bo i.

– Jag och alla som arbetar med LSS-verksamheter är oerhört glada över nomineringen och att vara i final som bästa LSS-kommun. Jag är också stolt över det samarbete vi har med brukarrörelsen i Uppsala. De lägger stort arbete och engagemang på att utveckla Uppsala, hand i hand med oss förtroendevalda. Vi märker också att de strukturer för inflytande och delaktighet som vi byggt upp har blivit kända. Allt fler personer vet nu vart de ska vända sig med sina frågor och synpunkter och ofta ser de också resultat och förändring. Det är det som gör skillnad, säger Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Första gången priset det delades ut var 2016 och då vann Botkyrka kommun.

Det är tidningen Föräldrakraft, webbsajten HejaOlika.se och ABH Utbildning och Rådgivning som har utlyst tävlingen om vilken kommun som är bäst i Sverige på LSS. Bedömningar görs utifrån LSS ledord som självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet. Juryn består av experter inom LSS.

Mer information

Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden
Telefon: 070-438 88 35
E-post: eva.christiernin@pol.uppsala.se

Presskontakt
Inga Lena Andersson, pressansvarig
Telefon: 070-821 68 50