Unga sommarjobbar med utställningsprojekt om nationella minoriteter

I tre veckor jobbar fem ungdomar med ett utställningsprojekt om mänskliga rättigheter och nationella minoriteter med särskilt fokus på romers rättigheter. 27 juni–1 juli visar de utställningen på olika platser i Uppsala och ordnar stadsvandringar.

Två unga tjejer utanför Stadshuset i Uppsala
Sarah al Rifaee och Linn Aronsson Gredemark

– Jag har lärt mig mycket om de nationella minoriteterna. Nu under utställningsveckan är det kul att sprida kunskapen vidare. Hittills har jag mött personer här vid utställningen som kan vissa saker och som vill lära sig mer, säger Sarah al Rifaee, sommarjobbare.

Utställningsprojektet handlar om mänskliga rättigheter och nationella minoriteter med särskilt fokus på romers rättigheter. Fem ungdomar som just har avslutat grundskolan arbetar tillsammans med pedagoger från Fredens Hus. Sommarjobbet pågår i tre veckor och är en del av ett samarbete mellan Uppsala kommun och Fredens Hus.

– Unga från olika delar av stan möts och gör något gemensamt inom två mycket viktiga områden: mänskliga rättigheter och nationella minoriteter. Det är fantastiskt, säger Antonio Basala, utbildningsansvarig Fredens Hus.

Samlar information och skapar utställningsmaterial

Den första veckan arbetade ungdomarna med att samla in information. De lyssnade bland annat på en föreläsning med Emilia Huczko som är samhällsvägledare med romsk språk- och kulturkompetens i Uppsala kommun. Ungdomarna tog också del av Länsstyrelsen Stockholms webbutbildning om nationella minoriteter.

Under den andra sommarjobbsveckan skapade ungdomarna material för utställningen. Den utgår från en kärra som ungdomarna har pyntat och fyllt med information och litteratur om mänskliga rättigheter och nationella minoriteter. Till kärran har de även tagit fram material för yngre barn och en interaktiv del som fungerar som grund för samtal och lärande.

– Det är utvecklande att jobba med andra som är intresserade av samma frågor som jag. Det blir en rolig och lärorik arbetsmiljö. Jag tycker det har varit särskilt intressant att lära sig mer om lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Jag kommer att sakna det här jobbet mycket, säger Linn Aronsson Gredemark, sommarjobbare.

Ungdomarna har identifierat platser i Uppsala som har koppling till mänskliga rättigheter och nationella minoriteter. Utifrån platserna har de skapat en stadsvandringstur med ett antal stopp. Ungdomarna har också jobbat med att marknadsföra utställningen i sociala medier.

– Vi hoppas att utställningen och stadsvandringen ska uppmärksamma, utbilda och göra människor medvetna om att vi har nationella minoriteter, vilka de nationella minoritetsspråken är och att sprida kunskap om mänskliga rättigheter, säger Antonio Basalas.

Besök utställningen och följ med på stadsvandringen

27 juni–1 juli kan du besöka utställningen och följa med på stadsvandringen. Utställningen är öppen 10.00–14.00 och du hittar den på följande platser:

• Måndag 27 juni – Stadshuset
  • Tisdag 28 juni–onsdag 29 juni – Riddartorget
  • Torsdag 30 juni–fredag 1 juli – utanför Pumphuset vid entrén till Stadsparken. På fredag stänger utställningen 13.00.

Stadsvandringen startar vid Stadsbiblioteket måndag–fredag 13.00 och avslutas vid utställningen.

Utställningsprojektet är en del av ett samarbete mellan Uppsala kommun och Fredens Hus. Målet med samarbetet är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och nationella minoriteter med betoning på romers rättigheter.

Fredens Hus är en samlingsplats för fred, mänskliga rättigheter och möjligheter. Genom utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet med fokus på barn och unga jobbar Fredens Hus för social hållbarhet.

Fredens Hus på fredenshus.se