Pressmeddelande

Tung lastbilstrafik begränsas i innerstan

Gatu- och samhällsmiljönämnden har beslutat att införa tidsstyrning av tung lastbilstrafik i centrala Uppsala. Regleringen är att sätt att öka tryggheten för gående och cyklister, under de timmar människor vistas som mest på gatorna inne i stan.

Tidsbegränsningen av tung  lastbilstrafik avser det markerade området.

Avgaser, buller, svårt att ta sig fram. De negativa följderna av tung lastbilstrafik i innerstan känner många igen. Det här vill kommunen ändra på, som ett led i att uppnå målet om ett stadsliv i mänsklig skala (Innerstadsstrategin, 2016). Under våren kommer därför en tidsreglering att införas, där tunga lastbilar endast får köra måndag-söndag kl 06.00-11.00 (förbjuden körning kl 11.00-06.00). Lagom till lunchtid och eftermiddagar när många människor är ute på stan, ska det vara fritt från stora tunga lastbilstransporter på gatorna.

- Det känns bra att vi tillsammans med Citysamverkan hittar vägar att stärka folklivet och attraktiviteten i centrala Uppsala. Det är hela kommunens vardagsrum och ett litet men viktigt steg i förverkligandet av vår övergripande Innerstadsstrategi, säger Rickard Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

Stadsbyggnadsförvaltningen har nu fått i uppdrag att ta fram en genomförande- och uppföljningsplan för den tidsstyrda tunga lastbilstrafiken. Målet är att tidsregleringen ska införas under våren 2020.