Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Trädfällning i Geijersdalen

Träd och sly kommer att tas bort i Geijersdalen, och i samband med det stängs gång- och cykelbanan av. Syftet med trädfällningen är att skydda grundvattnet när arbeten med tätning av dike ska utföras i området.

Avstängningen av gång- och cykelbana gäller sträckan i backen mellan Polacksbacken och ner mot Studenternas.

Den grundläggande orsaken till trädfällningen är de förberedelser som nu görs inför bygget av Tullgarnsbron. Länsstyrelsen kräver att kommunen tätar delar av marken i Geijersdalen för att hindra smutsigt dagvatten från att rinna ner i grundvattensdepåerna. Rötter från träd och sly riskerar att gå igenom tätningen som skyddar grundvattnet, därför behöver de tas bort.

- Flera av träden är i dåligt skick och håller på att ramla, plus att vi inte kan ha trädrötter som går igenom tätduken, förklarar projektledare Maria Hörberg på Uppsala kommun.

Det är främst tall och lövskog som tas ner, men framför allt är det mycket sly. Några träd kommer även att fällas lite längre bort, i Ruddammsdalen.

- Där rör det sig om fyra alléträd vars rötter kommer att blottläggas med påföljande rasrisk, i samband med att vi sänker marken i området, berättar Maria Hörberg. De är gamla och slitna och kommer att ersättas av nya.

Denna åtgärd hör också ihop med förberedelsearbetena inför bygget av Tullgarnsbron. Arbetena med trädfällningen kommer att pågå till juli 2021.