Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Tips till dig som har svårt att få pengarna att räcka

Det kostar mer än på länge att handla mat, tända lampan, tanka bilen och betala av på lånen. Dessutom brukar januari vara en ekonomiskt tuff månad för många. Om du är orolig för din ekonomi finns det ett par saker som är bra att tänka på.

Whiteboardtavla med texten hyra, el, mat och kontanter uppklistrade på tavlan.

– När det gäller utgifter ger vi alltid rådet att betala rätt saker först. Tänk HEM – hyra, el och mat. Om det finns pengar kvar när de utgifterna är betalda resonerar vi tillsammans om vad som ska prioriteras, säger Elin Håkanson, budget- och skuldrådgivare, Uppsala kommun.

Hos kommunens budget- och skuldrådgivning kan du få stöd och råd om hur du kan prioritera bland utgifterna. Du får hjälp med att skapa en bild av nuläget genom att titta på arbetssituation, inkomster, utgifter och nätverk.

Kontakta fordringsägare innan fakturan ska betalas  

Det är viktigt att du fortsätter att hålla koll på dina fakturor, även om du är orolig och känner dig stressad för din ekonomiska situation. Om du har en faktura som du inte kan betala i tid ska du kontakta fordringsägaren, det vill säga den som du är skyldig pengar. Förklara din situation och fråga om du kan få betala fakturan senare.

– Ta kontakt med fordringsägaren innan förfallodatum, alltså innan fakturan ska betalas. Då har du större chans att få flytta fram betalningsdatumet. Det är betydligt svårare om du har fått påminnelser, säger Elin Håkanson.

Låna aldrig för att betala andra lån

Att gång på gång flytta fram betalningsdatum på fakturor är ingen lösning som fungerar i längden. Inte heller att ta lån för att betala tillbaka på andra lån. Då riskerar du att hamna i en negativ spiral som är svår att ta sig ur.

Kontakta budget- och skuldrådgivningen om du är orolig

Om du är ekonomiskt stressad, känner oro eller upplever att du är på väg mot en ekonomisk kris kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivning. Du kan få hjälp att planera din ekonomi, både på kort och lång sikt.

– Med ditt nuläge som utgångspunkt planerar vi din ekonomi tillsammans och försöker hitta lösningar som fungerar i längden, säger Elin Håkanson.

Kommunens budget- och skuldrådgivning är kostnadsfri. Du kan gärna ringa. Du kan också boka tid för telefonmöte eller möte hos budget- och skuldrådgivningen i Stadshuset.

Se en film om tips kring din ekonomi

Läs mer om kommunens budget- och skuldrådgivning