Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Genväg via Uppsala för finska Sciar

För tre nyutexaminerade biovetenskapsstudenter vid Helsingfors universitet blev Testa Center i Uppsala språngbrädan ut på marknaden när det skulle pröva sina produkter.

Labbtekniker använder AR-glasögon på Testa Center
Finska bolaget Sciar testade sin mjukvara för AR-glasögon på Testa Center i Uppsala.

Tänk om alla som jobbar på labb kunde ha digitala skyddsglasögon som visar instruktioner på glaset. Glasögonen skulle ge dem steg-för-steg-beskrivning av varje moment och det skulle finnas kontrollpunkter som garanterar att ingenting glöms. Temperaturer, tider, pH och andra viktiga parametrar skulle hela tiden synas som ett extra informationslager, ovanpå verkligheten. Och när jobbet är klart skulle allt redan vara perfekt dokumenterat – automatiskt. Tänk så mycket tid och pengar som skulle kunna sparas genom att förenkla arbetsuppgifter och minska antalet misstag.

Så tänkte tre nyutexaminerade biovetenskapsstudenter vid Helsingfors universitet när de grundade Sciar Company i början av 2018.

─ Sciar utvecklar en molnbaserad mjukvara för augmented reality-glasögon för användning på laboratorier, inom exempelvis forskning och läkemedelsproduktion, säger Joel Noutere, vd för Sciar Company.

 Programvaran låter användaren ladda ner sina arbetsinstruktioner från molnet och presenterar sedan stegvisa instruktioner på glasögonen, tillsammans med data om olika parametrar och reagens som hämtas från streckkoder. När användaren är färdig med uppgiften så är också dokumentationen klar.

─ Tanken är att minimera risken för mänskliga misstag och säkerställa reproducerbarhet, genom att förenkla arbetet och automatisera dokumentationen.

Från idé till marknad på rekordtid
Trots att företaget endast funnits i tre år har Sciar Company redan en fungerande produkt på marknaden.
─ Vi har en tidig produkt med de grundläggande funktionerna – en så kallad "minimum viable product" – som för närvarande genomgår ett kundprojekt. Detta är ett enormt steg framåt för oss, eftersom det hjälper oss att vidareutveckla programvaran tillsammans med användaren, säger Joel.

Den innovativa produkten har även skapat intresse internationellt, bland tillverkare av biologiska läkemedel.

– Vi diskuterar partnerskap med två stora internationella företag, varav ett är en så kallad Contract Research Organization (CRO) med laboratorier över hela världen.

Tog fart efter en tuff start

Även om utvecklingen har gått snabbt för Sciar Company har det inte varit enkelt. Tvärtom.

– När vi började hade vi i princip bara en idé och vi hade svårt att förklara vår teknologi för life science-företagen. Augmented reality-glasögon var helt enkelt för mycket science fiction för dem. Vi togs inte riktigt på allvar, säger Joel.

På egen hand lyckades de ändå utveckla en tidig prototyp. Allt som saknades var en samarbetspartner som kunde hjälpa dem testa den i riktig laboratoriemiljö. Lösningen visade sig vara en oväntad omväg till Uppsala, Sverige.

– Av en tillfällighet träffade vi en grupp mycket vänliga och hjälpsamma personer från Testa Center i Uppsala som var positiva till våra idéer. Och inte nog med att de tog oss på allvar – de kunde också ge oss tillgång till ett fullt utrustat labb. Vi beslutade ganska omedelbart att anta deras erbjudande.

Testa Center gav viktiga kundinsikter

Testa Center är ett innovationscenter och en testbädd för biologisk läkemedelsproduktion i Uppsala – som erbjuder både nystartade och redan etablerade företag unik tillgång till en fullt utrustad laboratoriemiljö. Testa Center har inga egna kommersiella vinstintressen utan är ett samarbete mellan den svenska regeringen och Cytiva, i nära samverkan med Uppsala kommun. Centret är en del av det svenska innovationssystemet och därmed öppet för alla typer av innovationsprojekt.

─ Testa Center hjälpte oss mycket, redan från dag ett. Vi bollade idéer med dem och de delade med sig av sin långa erfarenhet inom innovation och life science. De gav oss också råd om hur vi kunde utforma olika experiment och tester. Men bara det enkla faktumet att de trodde på oss, var minst lika viktigt, säger Joel.

Han minns att detta som ögonblicket då saker och ting verkligen tog fart för SciarCompany.

─ Våra teststudier gav snabbt positiva resultat. Inom bara några månader hade vi uppnått ett så kallat proof-of-concept. När vi kom till Testa Center ställde vi oss själva frågan om produkten ens hade något värde. När vi lämnade centret hade vi istället ny genuin kundinsikt – och vi kunde förbättra produkten baserat på dessa insikter, säger han.

Sveriges största life science-kluster

Genom samarbetet med Testa Center fick Sciar Company också tillgång till fler kontakter och ett större nätverk inom Stockholm-Uppsala-regionen, det största life science-klustret i Sverige.

─ Partnerskapet med Testa Center gav oss en helt annan trovärdighet och öppnade många dörrar. Plötsligt fick vi uppmärksamhet, från möjliga samarbetspartner och från pressen. Testa Centers stora nätverk gav oss många nya kontakter som skulle visa sig vara viktiga, säger Joel.

─ Jag kan definitivt rekommendera Testa Center och Uppsala till andra finländska företag. Det är en unik plats. Och det är inte bara anläggningen som är unik, utan hela teamet. De är väldigt erfarna men alltid positiva och vänliga, stödjande med ett öppet tankesätt. Ingenting är omöjligt i deras värld.

Enligt Joel är resor och boende inte heller ett problem för de företag från andra länder som samarbetar med Testa Center.

─ Det förvånade mig faktiskt att flygresan från Helsingfors till Arlanda bara tar cirka 45 minuter. För det mesta kunde vi resa över dagen och vara hemma till middag. Det var också enkelt att hitta hotellrum i Uppsala vid de få tillfällen som vi behövde övernatta.

Öppet samarbete i Norden 

Joel anser att finska företag har mycket att vinna på ett ökat samarbete med svenska företag ─ och vice versa.

─ Vi har verkligen mycket att vinna på ett ökat utbyte av kunskap och erfarenhet mellan alla nordiska länder, eftersom vi alla är så pass starka inom innovation och har mycket att lära av varandra.

─ Inom innovation är det bra att misslyckas så tidigt som möjligt så att man lär sig av sina misstag. Det kräver en viss öppenhet och en vilja att tidigt söka feedback från andra. Man kan helt enkelt inte vara alltför hemlighetsfull. Jag tror att vår förmåga att bilda öppna samarbeten och effektiva team är viktiga anledningar till att alla de nordiska länderna är så bra på innovation – inom life science, inom digitala produkter och mycket mer, säger han.

Att de nordiska länderna är så lika varandra spelar också en viktig roll, enligt Joel.

─ När jag besöker andra nordiska länder är det nästan som att vara hemma. Våra språk skiljer sig, men inte sättet att tänka. Dessutom delar vi alla tanken om att öppenhet och samarbete lönar sig bättre än att hemlighålla sina idéer. Så det är lätt för oss att samarbeta öppet och utan friktion.

─ När jag träffar möjliga samarbetspartner från länder utanför Norden, så kan jag upptäcka att de har en annan inställning till öppenhet. Jag säger inte att det är sämre, men i ett sådant läge kan det vara svårare för oss att förstå varandra. Jag tror inte heller att det stödjer innovation lika effektivt.

Mer talang än i Silicon Valley

En annan anledning till att de nordiska länderna är så bra på innovation är att företagen har tillgång till så många duktiga individer, enligt Joel.

─ Det finns så mycket talang, erfarenhet och kompetens tillgänglig i Norden – även för nystartade företag. Inte minst därför att den allmänna utbildningsnivån är mycket hög. I Silicon Valley är det nästan omöjligt att få tag på en skicklig programmerare om du inte är villig att betala enorma summor. I Norden kan du däremot hitta massor av duktiga personer till en rättvis lön. Så det finns faktiskt mer talang här än i Silicon Valley.

Omvägen var en genväg

Det finns alltså många fördelar med samarbeten över gränserna, särskilt inom Norden, enligt Joel. Men den viktigaste för Sciar Company var att helt enkelt att komma igång.

─ Det finns förstås bra regionalt stöd för innovation i alla de nordiska länderna, men det finns ändå anledning att söka sig ut internationellt. För oss var det svårt att få uppmärksamhet som en liten, lokal start-up; om du bara är "grannens pojk" kan du inte vara så speciell. För att snabbt komma ut på marknaden behövde vi ta omvägen via Sverige och Testa Center.

Fakta om Sciar Company

Sciar Company utvecklar en molnbaserad augmented reality-mjukvara för life science-industrin som minimerar risken för mänskliga misstag och förenklar dokumentation vid laboratoriearbete. Företaget designar intelligenta "laboratory information management systems" (LIMS) för effektivare laboratoriearbete och datahantering med hjälp av IBM:s system för artificiell intelligens (Watson) som tillåter integration med befintliga system. Sciar Company grundades 2018 i Helsingfors, Finland.

Läs mer på Sciar Companys webbplats

 

2000 besökare per år på Testa Center

Testa Center i Uppsala är en testbädd för digitala, tekniska och biologiska innovationer för användning vid tillverkning av biologiska produkter och läkemedel. Testa Center har inga egna kommersiella vinstintressen utan är ett samarbete mellan den svenska regeringen och Cytiva i nära samverkan med Uppsala kommun. Centret är en del av det svenska innovationssystemet och därmed öppet för alla typer av innovationsprojekt. Sedan invigningen 2018 har Testa Center blivit något av en samlingspunkt för entreprenörer inom life science, med över 2000 besökare varje år.

Läs mer om Testa Center