Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Sunnerstaåsens friluftsområde utreds för ny tävlingsbana för mountainbike

Sunnerstaåsens friluftsområde kan få en tävlingsbana för mountainbike, en så kallad XCO-bana, av nationell standard. För att se om förslaget är möjligt att genomföra har gatu- och samhällsmiljönämnden beslutat att utreda platsens förutsättningar.

– En XCO-bana är ett mycket bra initiativ som passar bra in i de planer vi har för att utveckla Sunnerstaåsen som friluftsområde och besöksmål. Jag ser fram emot förslaget till utformning och att komma vidare till byggfasen, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Önskemålet om att anlägga en XCO-bana kommer från Cykelklubben Uni och Aktivt Uteliv. XCO står för olympisk cross country och är en av flera tävlingsformer för mountainbike, som kräver en kuperad bana i olika terränger. En nationell XCO-bana kan göra Sunnerstaåsens friluftsområde till ett attraktivt besöksmål för mountainbike-cyklister. Genom att utforma tävlingsbanan med enklare passager kan banan även nyttjas av allmänheten. Det blir i så fall Uppsalas första XCO-bana. I Sverige finns det två banor i dagsläget, en i Sigtuna och en i Falun. Utredningen uppskattas att vara klar i början av 2023.