Studenten firas med drive-in på Jälla

På grund av pandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan inte studentfirandet genomföras på det sätt som många är vana vid. Alla gymnasieskolor gör sitt yttersta för att studentdagen ska bli så festlig som möjligt och firandet kommer att ske 4 juni på alla skolor. På Uppsala yrkesgymnasium Jälla genomförs firandet i form av en drive-in-student.

Tre händer viftar med studentmössor i luften

Uppsala yrkesgymnasium Jälla anordnar ett bilburet studentfirande den 4 juni. Det innebär att anhöriga får vara med och besöka Jällaområdet med max två bilar per student. Skolan har en scen med bilparkering framför där de anhöriga får parkera vid ett visst klockslag. Ingen får lämna sina bilar under ceremonin. Detta för att undvika smittrisk. Studenter med anhöriga som inte har tillgång till bil kan kontakta sin mentor så hjälper skolan till med att hitta en lösning.

– Vi är oerhört glada för att vi kan genomföra en drive-in-student. Eftersom vi har så stora ytor på skolområdet är det tacksamt att vi på så sätt kan ha ett alternativt firande med ett upplägg som är tillräckligt säkert vad gäller smittrisk säger Tommy Persson, rektor på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

– Visst är det tråkigt att vi inte kan fira som vanligt, men jag tror att det här kommer bli en bra lösning också. Jag är glad att skolan kommit på ett bra alternativ. Det känns roligt att det blir ett firande, säger Kevin som är elev på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

Utspring för de kommunala gymnasieskolorna

Årets studentfirande planeras utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer på alla gymnasieskolor. Varje skola planerar, organiserar och utformar utspringet utifrån sina förutsättningar. Skolorna meddelar sina elever och vårdnadshavare om vilken tidpunkt och vilka riktlinjer som gäller. De flesta skolor har många klasser och då sprids firandet ut med flera utspring vid olika tider.

– Jag får många önskningar och frågor om att kunna genomföra ett traditionellt studentfirande. Det är beklagligt att firandet blir annorlunda även i år, men vi måste komma ihåg syftet. Det handlar om att minska smittspridningen som tyvärr fortfarande är riktigt hög, säger Christine Kastner Johnson, chef för kommunal gymnasieskola.

Här finns alla kommunala gymnasieskolor samlade

Vad gäller för årets studentfirande och utspring?

Samlingar i stora grupper och på studentflak får inte förekomma. Partybussar och fester i hyrda lokaler med fler än åtta deltagare är heller inte tillåtet enligt lagen.

Studentutspring på skolor och skolgårdar räknas inte som offentlig tillställning och omfattas inte av ordningslagen eller den tillfälliga covid-19-lagen. Studentflak, studentkortege och motsvarande är tillfälligt förbjudet. Att fira studenten ombord på en partybuss räknas som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när någon hyr en lokal för privata fester. Det innebär att bussarna inte får hyras ut till fester eller firanden för fler än åtta personer.

Fira ansvarsfullt. Minskad smittspridning är ditt ansvar.

Här finns vanliga frågor och svar om årets studentfirande

Folkhälsomyndighetens rekommendationer inför studentexamen