Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

"Stoltheten har ökat i Uppsala"

Lokaliseringen i Uppsala är utmärkt för växande techbolaget Hectronic som tillverkar inbyggda datorer. Företagets vd Stefan Löf tycker att staden haft en positiv utveckling de senaste åren, med mer stolthet och bra tillgång till kompetent personal. Men han tror att ett större kulturutbud skulle öka Uppsalas attraktionskraft vid rekryteringar ännu mer. Det framgick i den dialog som företaget nyligen hade med kommunen.

Stefan Löf vd för Hectronic framför en vägg av kretskort
Stefan Löf, vd på Hectronic, uppskattar både dialogen med kommunen och Uppsala som plats att driva företag.

Stefan Löf trivs i Hectronics nya luftiga lokaler i Kumla i utkanten av Uppsala. Här finns gott om plats för både labb, lager och kontor. Läget vid E4:an söder om staden är perfekt, eftersom det gör det enkelt att pendla även från Stockholm. Företaget ligger mitt i den expansiva korridoren mellan Uppsala och Arlanda med en rad nya verksamheter och kommunikation under utveckling.
– Tillväxt är bra! Fler bolag och arbetsplatser blir som en snöboll i utförsbacke, där massan i sig gör att möjligheterna blir större. Med fler som bor här får vi fler som vill jobba för oss och fler kunder, även om vi rör oss på en mycket större marknad än så. Vi ser också fram emot bättre publika transporter hit, så att man inte måste ta bilen. Det är bra både för våra nuvarande medarbetare och när vi ska rekrytera, säger Stefan.

Uppskattar dialogen med kommunen

Strax före jul 2021 besökte näringslivsutvecklaren Eva Sterte och kommunpolitikern Victor Zhao-Jansson (C) Hectronic och Stefan Löf för en dialog kring företagets verksamhet, utmaningar, möjligheter och vilka frågor som är viktiga för företaget på kort och lång sikt.
– Jag tycker att det är ett bra betyg till kommunen att de besöker oss och visar intresse för vår verksamhet och vad vi gör, lyssnar på våra frågor och undrar om de kan hjälpa till med något. Just nu kanske det inte är så mycket, men för ett antal år sedan fick vi hjälp med finansiering från Almi i samband med tillväxt.

Almi Företagspartner Uppsala är en av de många företagsfrämjande organisationer som kommunen samarbetar med för att hjälpa lokala företag.

Experter på inbyggda datorer

Hectronics specialitet är design och tillverkning av datorer som byggs in i olika produkter, exempelvis i bilar, båtar och andra fordon, medicinsk utrustning, bensinpumpar och parkeringsautomater. Datorerna skräddarsys för ändamålet och kommer i alla möjliga storlekar och format.
– Kraven på dem är mycket högre än på ”vanliga” datorer, eftersom de ska fungera i tuffa miljöer med till exempel höga temperaturer eller minusgrader, fukt, vibrationer och ibland även direkt åverkan – datorn i en p-automat ska till exempel hålla även om någon slår på automaten. Och om man skulle råka tappa datorn vid installationen ska den inte gå sönder, säger Stefan.

Höga krav på produkterna

Kraven på datorernas driftsäkerhet och livslängd är också mycket höga. En viktig aspekt är att vissa produkter som medicinsk utrustning måste certifieras. Det är en tidskrävande process, som måste göras om för varje marknad där produkten säljs. När det väl är gjort får man inte ändra något i produkten utan att certifiera om den igen.
– Det innebär att vi måste kunna leverera samma funktion och samma typ av dator under många år, vilket i sin tur betyder att vi måste säkerställa att vi har komponenter för att kunna göra det.

Prioriterades av leverantörer under pandemin

Liksom för många andra företag har de största utmaningarna under den senaste tiden handlat om följdverkningarna av pandemin. Transportpriser har rusat i höjden och leveranstiderna flerdubblats. Till det kommer den omfattande komponentbristen, som också inneburit problem – men inte alltid.
– Vissa av våra datorer har klassats som samhällskritiska, till exempel de som använts i fordon för att säkerställa att kylkedjan hålls vid vaccindistribution. I de fallen har våra leverantörer gett oss högre prioritet och sett till att vi fått det vi behöver. Ett annat problem har varit att vi knappt kunnat besöka våra kunder i Sverige och inte alls i Europa och USA.  Vi håller i hela kedjan själva från design till leverans men har tillverkning i Taiwan och dit har vi inte heller kunnat resa, säger Stefan.

Närheten till universiteten viktig

En annan, men inte lika stor utmaning handlar om att hitta rätt medarbetare, både när det gäller ingenjörer och säljare. Branschen i sig är liten och det är svårt att hitta kompetens utifrån.
– Därför är närheten till universiteten i Uppsala och Stockholm helt avgörande. Här finns utbildningar som ger en bra grund, men eftersom det är så mycket runt omkring krävs en hel del intern upplärning också.
Stefan är också nyfiken på Uppsala Talent Fair, den nya talangmässa som kommunen lanserar i maj 2022 för att underlätta rekryteringen till tech- och life science-branscherna.

Hur ser du på företagsklimatet i Uppsala i övrigt? Vad skulle kommunen kunna göra mer?
– Det viktigaste för oss är att det finns bra lokaler och bra kommunikationer. Och att staden som sådan är en trygg och trivsam plats där många vill bo och jobba. På de 20 år som jag jobbat här tycker jag att stoltheten och självmedvetenheten ökat och att Uppsala blivit en riktig storstad. När jag pratade med studenter i början var det många som tänkte lämna stan efter studierna. Nu upplever jag att det inte bara är en studieort längre utan också en bostadsort. En konkurrensfördel jämfört med Stockholm är att det går att hitta bra boende till betydligt lägre pris, vilket också driver den här snöbollen med tillväxt. Om det är något jag skulle önska mer av är det ett större kulturutbud. I dagsläget är det oftast Stockholm som gäller, både privat och vid olika kickoffer, julfester och andra aktiviteter som företagen gör. Men om det ska handla om fler konserter, ishallar, teatrar eller andra arenor vet jag inte. Och så vore det trevligt med fler lunchrestauranger i närheten!

Var tror du Hectronic befinner sig om fem år?
– Då tror jag att vi jobbar tätare ihop med våra systerbolag inom Discoverie och har kommit in på fler marknader i Europa och i Nordamerika. Eftersom vi vänder oss till en viss typ av företag med särskilt tuffa krav är marknaden begränsad och vi behöver titta på ett större geografiskt område för att kunna växa. Förhoppningsvis har vi också fördubblat omsättningen, säger Stefan.

 

Hectronic i korthet

Verksamhet: Helhetsleverantör av inbyggda datorer (hårdvara och viss mjukvara motsvarande operativsystem) till industrikunder med höga krav på kvalitet, driftssäkerhet, livslängd och tuffa omgivande miljöer.
Grundades: 1989.
Ägare: Ingår i företagsgruppen Discoverie Group PLC som är listad på Londonbörsen.
Omsättning: Cirka 200 miljoner kronor.
Antal medarbetare: 35.
Kontor: I Kumla, nära E4:an i södra delen av Uppsala.
Webbsida:  Hectronic.se

Hectronic2_900x600.jpg

Hectronic tillverkar robusta datorer för inbyggnad i olika produkter, som bilar och parkeringsautomater.