Sommar och festligheter lockar samtidigt som smittspridningen fortgår

Nu kommer sommaren med många stora högtider och festligheter som studentfiranden, nationaldagen och många andra privata tillställningar. Uppsala kommun och Region Uppsala betonar vikten av att minska smittspridningen.

Människor dansar med midsommarkransar i håret.

Coronapandemin är inte över – håll i och håll ut är budskapet inför sommarens festligheter.

Nu när det fina vädret har anlänt och många ser fram emot att kunna fira födelsedagar och midsommar tillsammans är det viktigt att vi fortsätter att tänka på att smittspridningen fortfarande pågår och agera ansvarsfullt, säger Erik Pelling (S), kommunsstyrelsens ordförande.

Ökad smittspridning i Uppsala

Coronapandemin är fortsatt aktiv. Även om Folkhälsomyndigheten rapporterat om att smittspridningen minskar i Stockholm så ökar den på andra håll i landet, bland annat i Uppsala.

Vi ser att antalet intensivvårdade på Akademiska sjukhuset ökar. Vi kan därför inte slappna av och tänka att allt är som vanligt. Smittspridningen har inte minskat här och vi uppmanar till försiktighet när det gäller festligheter och socialt umgänge, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Allas ansvar att minska smittspridningen

Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19. För att begränsa smittspridning bör vi avstå från att delta i större sociala sammanhang. Vid fester, kalas, dop, bröllop och begravningar är det viktigt att tänka på att minska antalet gäster och säkerställa att det går att hålla distans till varandra.

Folkhälsomyndigheten uppmanar också till eftertanke vid privata bjudningar, även om de hålls i hemmet och utomhus. Att ordna stora kalas är inte att rekommendera i dessa tider.

Ny kraftsamling

Vi såg kraften hos Uppsalaborna på Valborg och imponerades av hur stor efterlevnaden av råd och vägledningar var då. Nu gäller det att kraftsamla och mobilisera samma vilja igen. Undvik stora folksamlingar, håll nere på firande och privata tillställningar till ett minimum och umgås inte nära med personer du sällan träffar, säger Anders Fridborg, säkerhetschef.

Du som ändå planerar för privata tillställningar eller gemensamma festligheter behöver tänka på att:

• Smittan är långt ifrån över, i Uppsala ser vi en ökning
  • Vi behöver tillsammans minska smittspridningen

Folkhälsomyndighetens råd för att bromsa smittan – det här kan vi alla göra:

• Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res inte i rusningstid om du kan undvika det.
  • Avstå från onödiga resor.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för allmänna råd inom verksamhetsområdet smittskydd. Råden gäller fram till 31 december 2020.

Tack för att du hjälper till  tillsammans minskar vi smittspridningen!