Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

SMHI varnar för höga temperaturer i Uppsala

SMHI har utfärdat ett meddelande om en period av höga temperaturer. Tisdag och onsdag väntas maxtemperaturer på 26 grader eller mer. Höga temperaturer kan vara påfrestande för hälsan. Äldre och kroniskt sjuka hör till de personer som är särskilt känsliga. Uppsala kommun går nu ut med information till alla verksamheter inom äldreförvaltningen och omsorgsförvaltningen.

En period av ihållande värme kan orsaka hälsoproblem. Det gäller särskilt när värmen är hög under hela dygnet och det kan vara svårt att få ned temperaturen inomhus. Främst är det personer som är äldre, kroniskt sjuka eller har vissa typer av funktionsnedsättning som är särskilt utsatta. Även riktigt små barn och gravida räknas till riskgrupperna under en värmebölja.

Varningssignaler på negativ påverkan av värme är förhöjd kroppstemperatur, puls eller andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Sök hjälp om du eller andra inte mår bra.

Sex viktiga råd till personer som tillhör riskgrupperna och deras anhöriga

  1. Håll koll på inomhustemperaturen Risken för hälsoproblem ökar om temperaturen når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.
  2. Drick mer Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
  3. Ordna en sval miljö Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt. Sök upp lokaler med luftkonditionering eller svala stenbyggnader.
  4. Ordna svalka En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial. De är svalare än åtsittande syntetkläder.
  5. Ta det lugnt Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
  6. Förvala läkemedel rätt Förvara mediciner svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen. Om du tar något läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Ta kontakt med läkare.

Mer råd och rekommendationer finns att läsa på Folkhälsomyndighetens webbplats

Planera vård och omsorg inför värmebölja

Råd vid värmeböljor. Särskilda råd till läkare, sjuksköterskor och annan legitimerad personal

Råd vid värmeböljor till personal inom vård och omsorg

Råd vid värmeböljor Till dig, dina vänner och anhöriga

Varningsnivåer från SMHI

De varningar för höga temperaturer som utfärdas i Sverige är indelade i tre olika nivåer:

  • Meddelande om höga temperaturer: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 26 grader tre dagar i följd.
  • Klass 1-varning för mycket höga temperaturer: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 30 grader tre dagar i följd.
  • Klass 2-varning för extremt höga temperaturer: Klass 1-varning utfärdad och prognos på att perioden med maxtemperatur på minst 30 grader kan bli längre än fem dygn och/eller att maxtemperaturen ligger på minst 33 grader tre dagar i följd.

För mer information

Kontaktuppgifter till medicinskt ansvarig i tjänst: medicinskt.ansvariga@uppsala.se

 

För pressfrågor

Elisabeth Sandmark, medicinskt ansvarig sjuksköterska
Telefon: 018-727 59 35

Erik Boman, presschef
Telefon: 018-727 18 99
E-post: erik.boman@uppsala.se