Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Skärpta åtgärder för att förhindra smitta

För att begränsa smittspridningen antar Uppsala kommun från och med 4 december en ny inriktning för kommunala verksamheter som riktar sig till allmänheten. Det påverkar badhus, idrottshallar, bibliotek, öppna förskolan och borgerliga vigslar.

Skärpta råd

Då smittspridningen i Uppsala är fortsatt hög begränsar Uppsala kommun nu de verksamheter som riktar sig till allmänheten ytterligare genom ett antal skärpta åtgärder. De gäller från och med den 4 december. Begränsning av fler verksamheter kan tillkomma så småningom. De skärpta åtgärderna gäller tills vidare.

– Vi måste göra allt vi kan för att stoppa smittspridningen. Det är självklart tråkigt att vi behöver stänga och begränsa mycket verksamhet men nu siktar vi mot julen och hoppas att vi lyckas vända utvecklingen till dess, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi ser en delvis stängning som en nödvändig åtgärd i dagsläget. Fyrishov stänger badet med undantag för simhallen, och Gottsundabadet stängs helt för allmänheten. För folkhälsan och simkunnigheten är det viktigt att fortsätta erbjuda motionssimning och simskola, därför kommer vi hålla simhallen öppen på Fyrishov samt att simskolor, föreningar och skolor är fortsatt välkomna på både Fyrishov och Gottsundabadet, säger Claes Enskär, tillförordnad vd för Fyrishov AB.

De skärpta åtgärderna innebär att:

  • Fyrishov stänger badet, med undantag för simhallen. Varmbassängerna (undervisningsbassängen och träningsbassängen) håller öppet för bokade föreningar, simskolor och skolor.
  • Gottsundabadet stänger för allmänheten mellan 4 december och 23 januari, med eventuell förlängning. Badet kommer fortsatt hålla öppet för föreningar, skolor och simskolor.
  • Idrottshallar hyrs inte ut till föreningsverksamhet som bedrivs för personer födda före 2005. Skol- och elitidrott kommer dock att få fortsätta med sin verksamhet.
  • Bibliotek kommer att vara öppna för att kunna erbjuda samhällsservice som till exempel datorer, utskrifter med mer. Dock ska inte biblioteken ses som en mötesplats, vilket personalen kommer att arbeta aktivt med att påminna om.
  • Öppna förskolor tillåts ha maximalt åtta deltagare.
  • Borgerliga vigslar tillåts ha maximalt två gäster utöver brudparet.

Beslutsunderlag

Läs delegationsbeslut enligt punkt 8.1.1 Anpassningar av idrotts- och fritidsnämndens verksamhet med anledning av covid-19