Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Sista kullen på Boland sprintgymnasiet tar examen

Fjärde juni är det avslut för eleverna på sprintgymnasiet. Det är också avslut för den utbildning, Språkintroduktion för nyanlända, som Uppsala kommun startade 2016. Sprint innebär att man läst svenska och grundskoleämnen för att bli behörig att söka till gymnasieskolans nationella program.

– Undervisningen på sprintgymnasiet är framgångsrik och det är många elever som söker vidare till vanligt gymnasium. Medarbetarna på sprint gör en fantastisk insats för att nyanlända elever ska få de bästa förutsättningarna för att skapa sig ett gott liv i sitt nya land, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Sprintgymnasiet startade hösten 2016, eftersom Uppsala kommun tog emot många nyanlända under flyktingvågen hösten 2015 och våren 2016. Inom Uppsala kommuns gymnasieskolor läser för närvarande ca 700 elever på språkintroduktion, varav 280 på Sprintgymnasiet.

Utbildningen ges på flera gymnasieskolor, men Sprintgymnasiet har utbildat flest elever inom språkintroduktion och utgjort navet i den kommunala gymnasieskolans organisation av språkintroduktion. Denna roll övertas av Katedralskolan, dit delar av verksamheten flyttar till hösten.

Målet för undervisningen är att eleverna ska få goda kunskaper i det svenska språket och i det svenska samhället och få goda kunskaper i olika grundskoleämnen för att sedan kunna söka till nationellt program på gymnasieskolan, till vuxenutbildningen eller gå vidare till arbetslivet.

– Jag är stolt över både våra medarbetare och framförallt våra elever som tagit studierna på allvar och verkligen visat sin vilja att komma in i det svenska samhället och kunna bidra med sina kunskaper och erfarenheter när de så småningom kommer ut i arbetslivet, säger Ulla Klefbom, rektor på sprintgymnasiet.

Första året gick 420 elever sprint, andra året 380 elever, tredje året 280 elever. En del har gått ett år, andra två år och andra tre år. Sprint har tagit emot elever från grundskolan och elever som fyllt 16 år och sökt direkt till språkintroduktion. Intag har gjorts under hela året.

Av årets 280 elever är det drygt 100 som söker till komvux, 41 som söker till gymnasiet och resten fortsätter på sprint på Katedralskolan eller någon annan sprintskola. Det är Sprintgymnasiet som stänger, men på de andra gymnasieskolorna finns språkintroduktion kvar.

Den sista kullen på Bolandsskolan tar examen 10.00 den 4 juni.

För mer information