Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Sista bomfällningen i Gamla Uppsala

Vid midnatt natten mellan fredag och lördag sänks bommarna för sista gången vid tågspåret i Gamla Uppsala. Kommunen och Trafikverket räknar med folkfest och museet i Gamla Uppsala håller öppet. Den nya tågtunneln som ersätter bommarna tas i bruk.

Bomarna i Gamla Uppsala

Bomarna i Gamla Uppsala sänks för sista gången 23.56 den 5 maj. Foto: Tove Västibacken

Tågspåret i Gamla Uppsala har varit i bruk sedan 1874. Under den kommande helgen stängs spåret och från 04.00 måndag 8 maj ska tågen gå i det nya läget och det gamla spåret är därmed historia.

– Trafiksäkerheten i Gamla Uppsala förbättras avsevärt när den nya tunneln tas bruk. Det blir också bättre miljö eftersom vi slipper bilar som står stilla och väntar på att korsa spåren, säger Johan Lundqvist, ordförande i gatu-samhällsmiljönämnden.

I och med att tre plankorsningar genom samhället har byggts bort blir det lättare för barn och unga att själva gå och cykla till skolan på ett tryggare och säkrare sätt. Tillgänglighet och framkomlighet i Gamla Uppsala förbättras för både gående, cyklister och motortrafikanter.

Uppsala kommun vill kunna ta tillvara den banvall som tågen inte längre går på och utreder möjligheterna att skapa ett rekreationsstråk där.

– Det skulle vara ett välkommet tillskott i den fantastiska kulturminnesmiljö som Gamla Uppsala är, säger Johan Lundqvist.

Vid den sista bomfällningen har Uppsala kommun representanter på plats i museet fram till det sista tåget passerar 23.33.

Mer information

Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
Telefon: 070-420 05 60
E-post: johan.lundqvist@pol.uppsala.se

Tove Västibacken, trafikplanerare
Telefon:018-727 43 75
E-post: tove.vastibacken@uppsala.se

Presskontakt 
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se