Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Seniorrestaurangen Karl-Johan gör uppehåll i väntan på nya lokaler

Den kommunala seniorrestaurangen Karl-Johan på Svartbäcksgatan 52 a kommer att göra uppehåll i väntan på nya lokaler. Antalet gäster på restaurangen har minskat kraftigt och lokalerna är för gamla och slitna för att verksamheten ska kunna fortsätta utan omfattande renoveringar. Nu utökas platserna på seniorrestaurangerna Senioren och Ramund i väntan på nya moderna lokaler i området

Seniorrestaurangen Karl Johan ligger i ett K-märkt hus på Svartbäcksgatan 52 a som kommunen hyr av fastighetsvärden Rikshem. Sedan 2012 lagas ingen mat i restaurangen på grund av brister i arbetsmiljö och livsmedelshantering och maten levereras från andra kök. Lokalerna är inte heller optimala vad gäller tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Att renovera lokalerna skulle kosta cirka 15 miljoner kronor, men resultatet skulle trots det inte göra lokalerna helt ändamålsenliga. Fastighetsägaren har inte heller någon ersättningslokal att erbjuda i området. Därför har äldrenämnden i Uppsala kommun fattat beslutet om att göra uppehåll i verksamheten i väntan på att det byggs nya lokaler i området som lämpar sig för en seniorrestaurang. Under tiden investerar kommunen i ytterligare sittplatser vid restaurang Senioren på Kungsängsgatan 25 samt vid seniorrestaurang Ramund på Dalgatan 3 i Luthagen.

Seniorrestauranger är en del i kommunens förebyggande verksamheter för personer över 65 år utan biståndsbeslut. Uppsala kommun driver åtta stycken seniorrestauranger i Uppsala kommun vars uppdrag är att servera fullvärdiga och näringsriktiga luncher.

– Det gamla husets framtid är osäker eftersom det pågår ett arbete med att ta fram utvecklingsplaner för området Svartbäcken. När dessa planer börjar ta form kommer äldrenämnden att beakta behovet av seniorrestaurang i området och vi hoppas kunna hitta en bra lösning för framtiden, säger Monica Östman (S) ordförande i äldrenämnden.

23 december är sista dagen som restaurang Karl-Johan håller öppet och då serveras ett extra festligt julbord för besökarna.

Seniorrestaurangen har ingenting med Karl-Johansgårdens äldreboende att göra. Karl-Johansgården har en egen restaurang för de boende som inte påverkas av beslutet.

Mer information

Monica Östman (S), ordförande äldrenämnden
Telefon: 070-655 40 41
E-post: monica.ostman@bredband.net

Anita Hansson, uppdragsstrateg äldreförvaltningen
Telefon: 018-727 09 74
E-post: anita.hansson@uppsala.se

Presskontakt
Erik Boman, presschef
Telefon: 073-423 56 28