
Socialförvaltningen har sedan flera år ett samarbete med Uppsala moské och föreningen Uppsala unga muslimer. Vårens desinformationskampanj har synliggjort behovet av att sprida korrekt information om socialtjänstens uppdrag och olika stödinsatser för barn och familjer.
– Som socialtjänst har vi ett ansvar för att tillgängliggöra information och sprida kunskap om barns, ungas och vårdnadshavares rättigheter och skyldigheter. Tillsammans med Uppsala moské och Uppsalas unga muslimer kan vi skapa en relation till målgruppen på ett bättre sätt, säger Asal Gohari (S), socialnämndens ordförande.
Ett sätt att möta behovet är att rekrytera samhällsvägledare. Samhällsvägledarnas funktion kommer att vara att stötta föräldrar som har kontakt med Uppsala kommun. Målet är att ge en korrekt bild av hur socialförvaltningen arbetar. Samhällsvägledarna ska också arbeta förebyggande mot målgrupper där förtroendet för socialtjänsten är låg. De ska sprida kunskap om barns rättigheter, jämställt föräldraskap och det stöd som finns att få.
– Brist i kommunikation och missuppfattningar om roller och ansvar blir lätt en grogrund för misstro och desinformation. Våra medarbetare ser ett stort behov av ökat föräldrastöd under utredningsprocessen. Med samhällsvägledare har vi möjlighet att öka förståelsen, förbättra samarbetet och i längden få både barn och vårdnadshavare trygga i det stöd vi har att erbjuda, säger Tomas Odin, förvaltningsdirektör socialförvaltningen.
Redan idag arbetar socialförvaltningen med åtgärder och insatser för att på olika sätt informera om svensk socialtjänst. Men insatserna är inte nog.
– I dialog med Uppsala moské har vi identifierat att det krävs andra typer av insatser och ett annat arbetssätt för att sprida kunskap och information. Vi behöver hitta nya sätt att nå ut och vi behöver utveckla det i nära samverkan med civilsamhället, föreningar och lokala kontaktpersoner, fortsätter Asal Gohari.