Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Praktiken på kommunen gav jobbmöjligheter direkt

Praktiken på universitetsutbildningen kan bli en snabbväg in i karriären. För Rasmus Ahlén ledde praktiken på Uppsala kommun både till bra erfarenheter och jobberbjudanden.

Rasmus Ahlén tipsar om hur du får ut det mesta av din praktik
Rasmus Ahlén läser till ekoentreprenör på distans.

Rasmus Ahlén är uppvuxen vid kusten utanför Kalmar. Sedan flera år tillbaka bor han i Uppsala tillsammans med sin fru Frida och deras tvåårige son. Rasmus läser just nu till ekoentreprenör inom hållbar utveckling. Från början var siktet inställt på att bli civilingenjör – fast det viktigaste var att han fick studera i Uppsala.

– Jag valde utbildning efter staden, snarare än tvärtom. Civilingenjörsinriktningen här var egentligen inte mitt förstaval, men jag hade hört väldigt gott om Uppsala så jag ville komma hit. Men efter första året och en riktigt svår kurs kände jag att den utbildningen inte var min grej; det var inte vad jag ville jobba med i framtiden.

Kreativitet och klimatfrågor roligare än matte

Rasmus bytte inriktning och började läsa ett tvärvetenskapligt program på distans vid Mittuniversitetet, som tillät mer utrymme för samhällsanalys, kreativitet och klimatengagemang.

– Jag har alltid sett mig själv som en projektledare. Jag är bra på att leda människor åt samma håll och tycker om att vara spindeln i nätet och att dela med mig av mina visioner till andra. På så vis tillåter utbildningen till ekoentreprenör fler utsvävningar än vad civilingenjörsprogrammet gjorde. Mitt klimatengagemang har dessutom växt med åren, och med det insikten om att vi måste arbeta aktivt för framtida generationer.

En perfekt praktikplats

I utbildningen till ekoentreprenör ingår en termins praktik. När Rasmus klass gjorde studiebesök på Uppsala kommun kom han i kontakt med Lasse Andersson, processledare för kommunens initiativ Klimatprotokollet. Det är ett nätverk med 40 lokala företag, offentliga verksamheter, universitet och föreningar som tillsammans verkar för att nå Uppsalas klimatmål och inspirera fler att göra samma sak. Med andra ord, den perfekta praktikplatsen för någon som utbildar sig till ekoentreprenör.

– Jag gick fram och presenterade mig efter föreläsningen och sa att jag var intresserad av att göra min praktik hos dem. De hade bra erfarenheter av praktikanter sedan tidigare, så de var väldigt positiva. En person som har fast jobb där idag började faktiskt också som praktikant, precis som jag.

Praktiken bestod till stor del av att arbeta med Klimatveckan – en rad aktiviteter som genomfördes med syfte att lyfta fram att Uppsala utsågs till världens bästa klimatstad 2018. Rasmus var bland annat med och arrangerade seminarier, workshoppar och föreläsningar. Han besökte också flera av medlemmarna i Klimatprotokollet och informerade om de klimatutmaningar som medlemmarnas arbetsplatser kunde ha, men även på andra företag inom Uppsalas näringsliv. 

Vilka erfarenheter har du fått från praktiken på kommunen?

– Jag har framförallt fått en insikt i hur det är att jobba med klimatfrågor inifrån en organisation, snarare än att bara titta på från utsidan. Jag har också blivit mer ödmjuk inför det stora förändringsarbete som faktiskt krävs för att en verksamhet ska bli mer hållbar. Det handlar om stora processer som tar tid. Som student är det lätt att vara ganska hård och tänka ”hur svårt kan det vara”, men nu när jag mött människorna som arbetar i bolagen jag tidigare kritiserat har jag en större förståelse för arbetet som ligger bakom. Det är en lärdom jag tar med mig till vidare studier.

Stora chanser till jobb

Praktiken gav inte bara nyttiga lärdomar, utan även direkta jobbmöjligheter. Rasmus blev erbjuden ett föräldravikariat i samband med att hans praktikperiod tog slut, men valde då att fokusera på att bli klar med sin utbildning. Tillsammans med kommunen kikar han däremot på möjligheterna som finns efter att han tar examen:

– Vi kikar på ett kommande projekt som jag förhoppningsvis kommer att vara projektledare för. Så det finns absolut chanser till jobb så länge förutsättningarna är rätt från båda parter

Troligtvis ökat behov på arbetsmarknaden i Uppsala

Utöver möjligheten att arbeta på kommunen ser Rasmus många fördelar med att ge sig in på Uppsalas arbetsmarknad. Staden är vad han kallar för ”kunskapsintensiv”, med två universitet, många tjänstejobb och stora företag verksamma inom hållbarhetssektorn. Rasmus menar att det å ena sidan betyder att det finns många jobbmöjligheter sett till Uppsalas storlek, vilket är positivt. Å andra sidan innebär det även en hårdare konkurrens bland de arbetssökande – särskilt då många gärna pendlar från Stockholm för att jobba i Uppsala. 

– De flesta av de här tjänsterna ställer också krav på viss arbetslivserfarenhet, vilket inte är helt lätt att ha när man är nyexaminerad. Däremot inser allt fler företag vikten av att ha en hållbarhets- eller miljöstrateg. Så nya möjligheter öppnas upp hela tiden. Uppsala är ju också en profilerad klimatstad, vilket innebär att kommunen, regionen och landstinget vet att de måste fortsätta att satsa resurser i form av fler personer, tjänster och arbetstillfällen för att fortsätta att ligga i framkant. Så förhoppningsvis fortsätter den utvecklingen på arbetsmarknaden uppå.

Rasmus 5 tips för att få ut det mesta av din praktik:

  1. Se till att din praktikplats anförtror dig med meningsfulla uppgifter som du utför på egen hand. Annars lär du dig inget.
  2. Ha en bra dialog med din handledare.
  3. Försök att få praktik under en längre period, så du exempelvis praktiserar på halvtid under en hel termin. Då får du en bättre inblick i företagets långsiktiga arbete.
  4. Våga ta plats och ta på dig arbetsuppgifter som utmanar. Praktiken är till för att du ska utvecklas.
  5. Välj praktikplats efter var du skulle kunna tänka dig att arbeta i framtiden. Det finns alltid chansen att ett jobberbjudande dyker upp när praktikperioden är avslutad.