Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Parkera i city för en krona från lördag

Från och med lördag 21 november kan du parkera för en krona i Uppsalas stadskärna. Det är en del av kommunens paket för att stötta det lokala näringslivet och för att minska trängseln i kollektivtrafiken.

Parkerade bilar i Uppsala city
Nu kan du parkera för en krona första timman i delar av centrala Uppsala.

Nu sänker kommunen tillfälligt avgiften på parkering i stadskärnan, zon A, till en krona första timman, när du betalar med mobil (app eller sms). Vid kortbetalning gäller ordinarie taxa. Enligt Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S) är det ett sätt att minska trängseln i kollektivtrafiken.

– Det är en tillfällig åtgärd för att underlätta för Uppsalabor att handla säkert i city. Helst hoppas jag att fler cyklar eller går, men det är inte ett alternativ för alla, säger han.

Cityhandeln har drabbats hårt av coronapandemin, men många handlare och restauranger erbjuder nu exempelvis hämttjänster, handel och servering utomhus. Billigare parkering är tänkt att underlätta detta.

– Om vi vill ha en levande och välmående stad även efter pandemin måste vi göra vad vi kan för att stötta det lokala näringslivet, säger Erik Pelling.

Avgiftssänkningen gäller de parkeringsplatser som kommunen förvaltar inom Uppsala Parkering AB, inklusive Centralgaraget. För att ytterligare underlätta för avhämtning inför kommunen även helt avgiftsfri korttidsparkering max 20 minuter vid S:t Eriks torg. Fler platser kan bli aktuella.

Kommunen har även uppmanat privata parkeringsbolag att sänka sina avgifter, men kan inte tvinga fram sänkning. Var uppmärksam på skyltning.

Beslutet om de sänkta avgifterna gäller tills vidare, som längst till och med 31 augusti 2021. Åtgärderna är framtagna efter dialog med lokalt näringsliv och Uppsala Citysamverkan.


Läs mer om kommunens stöd till näringslivet med anledning av coronapandemin.