Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Pappor ska läsa mer för sina barn

Pappa älskar böcker är en högläsningssatsning för pappor med förskolebarn som är 3–5 år gamla. Satsningen är ett pilotprojekt som genomförs på biblioteken i Stenhagen, Sävja och Storvreta samt på Stadsbiblioteket under våren och sommaren 2022, fram till och med 9 september.

En man läser en bok för ett barn
Studier pekar på att barn vars föräldrar ägnar sig åt läsning med dem före skolstart når bättre resultat i skolan.

- Upplägget är enkelt: Läs högt, gör roliga läsuppdrag tillsammans med ditt barn och få en bok i present. Läsuppdragen kryssas för i en folder och efter fem eller fler genomförda uppdrag kan foldern lämnas in och en presentbok hämtas ut på ett av biblioteken som deltar i satsningen, säger Maja Olsson, barnbibliotekarie och en av ansvariga bakom Pappa älskar böcker-projektet.

Färre barn och unga läser

Barn och ungas läsning minskar i Sverige, särskilt pojkars. Flera studier visar också att vuxnas högläsning minskar och att kvinnor i större utsträckning än män högläser för sina barn. Barn gör som vi vuxna gör och många pekar på att barn behöver fler manliga läsande förebilder. Med hjälp av Pappa älskar böcker vill Bibliotek Uppsala uppmuntra till högläsning bland pappor och andra män kring förskolebarn.

Bibliotek Uppsala arbetar med läsande förebilder och läsfrämjande i många olika projekt och satsningar. I just detta är manliga förebilder i fokus.

- Det är viktigt att skapa läsvanor hos barn redan innan de börjar skolan. Då går läsinlärningen snabbare och det finns större chans att barn blir läsare för livet. Som bonus får man en mysig stund tillsammans, säger Johanna Stenlund, kollega till Maja Olsson och även hon ansvarig bakom projektet.

Pappa älskar böcker-foldrar kan hämtas på Stenhagenbiblioteket, Sävjabiblioteket, Storvretabiblioteket och Stadsbiblioteket. I syfte att även nå föräldrar och barn som kanske inte vanligtvis besöker biblioteket delas foldrar också ut via förskolor i Stenhagen, Sävja, Storvreta och centrala Uppsala. 

Läs mer om Pappa älskar böcker-satsningen här