Operatörsutbildningen gav jobb direkt

Farida Khodadad är en av de första som examinerats i kommunens nya operatörsutbildning för läkemedelsindustrin. Efter två terminers studier var hon redo för jobb och det fanns många tjänster att söka i Uppsala. I dag arbetar Farida på det internationella företaget Novavax.

Läkemedelsoperatör mäter kapsel med skjutmått
Farida Khodadad har läst Sveriges första yrkesutbildning till läkemedelsoperatör.

Farida1_900.jpg

Farida fick jobb på Novavax direkt efter utbildningen. Foto: Alex Giacomini

Efterfrågan på utbildade operatörer inom läkemedelsindustrin är stor. För att skapa ytterligare arbetstillfällen och ge bättre möjligheter för Uppsalas företag att växa startade kommunen i samverkan med branschen Sveriges första yrkesutbildning för operatörer 2019. En av de första studenterna som examinerats är Farida Khodadad.

– Jag blev klar med utbildningen i april och började jobba som production assistant på Novavax direkt. Det innebär att jag stöttar operatörerna. Jag trivs jättebra, säger hon.

Utbildningen är 35 veckor. När Farida hade två månader kvar på utbildningen började hon söka jobb.

– Det fanns många tjänster att söka och jag var på flera intervjuer.

Rekryterar stort

Novavax drog alltså längsta strået. Sedan det amerikanska företaget köpte Isconova i Uppsala 2013 har man rekryterat stort och bland annat fått pris för ”Årets innovation 2022” på Företagargalan. Under pandemin ställde Novavax om och blev i december 2021 den femte tillverkaren som fått ett vaccin mot covid-19 godkänt inom EU. Vaccinet tillverkas delvis i Uppsala.

”Med en innovation baserad på forskning från SLU, har bolaget utvecklat en produkt som stärker effekten av vaccin och därmed höjer immunförsvarets förmåga att bilda antikroppar mot svåra sjukdomar”, heter det i nomineringen på Företagargalan.

Lokaler i Uppsala Business Park

Farida kommer från Afghanistan och har bott i Sverige i åtta år. Hon är intresserad av medicin och naturvetenskapliga ämnen. Innan hon började plugga till operatör läste hon kemi och matematik som fristående kurser på vuxenutbildningen.

– När jag hittade operatörsutbildningen blev jag glad. Vi läste en hel del kemi, fysik och biologi. Det tycker jag om, säger hon.

Utbildningen vänder sig brett till de som är intresserade av en väg till jobb och att få arbeta inom läkemedelsindustrin. Det ingår bland annat kurser om hygien, datastyrd produktion och industriell mätteknik. Studenterna får även ta truckkörkort. Utbildningen huserar i lokaler i Uppsala Business Park.

En bra utbildning som leder till jobb

Operatörer inom läkemedelsindustrin kan arbeta till exempel med produktion, paketering, analys, inom labb och i renrum. På Novavax stöttar Farida Khodadad grupper som arbetar i renrummet.

– Jag jobbar utanför renrummet och slussar in material. För att få renrumserfarenhet arbetar jag även i renrummet ibland. Jag vill öka min kunskap så att jag kan börja jobba i renrum. Det är många instruktioner och rutiner som man behöver lära sig.

I vanliga fall ingår praktik i utbildningen men det var inte möjligt under pandemin. I stället genomförde Farida och hennes studiekamrater ett projekt där de tillverkade kapslar i skolans produktionslinje. De gick igenom hela processen, från att blanda råvaror till att paketera kapslarna.

– Det är en bra utbildning som leder till jobb i en viktig bransch. Jag är väldigt nöjd, säger hon.

Mer information om operatörsutbildninge n

Farida2_900.jpg