Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Ökat fokus på uppföljning och analys av mäns våld mot kvinnor

Våld mot kvinnor sker oftast i hemmet där det saknas utomstående vittnen. Barn i dessa familjer riskerar allvarlig fysisk och psykisk ohälsa, och kommer i förlängningen också att riskera att hamna i andra våldsutsatta situationer. För att stärka stödet till utsatta kvinnor och barn har socialnämnden tagit ett beslut om att öka fokus på uppföljning och analys av socialtjänstens arbete, för att säkra att alla insatser samordnas och att barnens perspektiv tillgodoses.

Ledsen kvinna

– Under den senaste tiden har fler fall uppmärksammats om mäns våld mot kvinnor och det finns fortsatt ett stort mörkertal, säger Asal Gohari (S), socialnämndens ordförande. Vi behöver säkerställa att varje kvinna och barn får det stöd de behöver, men också samla bilden för att kunna göra bra analyser och se vilken förbättringspotential det finns i vårt arbete, fortsätter hon.

Barn- och jämställdhetsperspektivet är en central del i beslutet, då barn tillhör en av de mest sårbara grupperna i samhället. Genom att kartlägga och redogöra för hur många individer som är direkt och indirekt berörda av det våld som förekommer vill nämnden säkerställa att varje barn får sina behov och lagstadgade rättigheter tillgodosedda.

– Vi arbetar naturligtvis ständigt med att förbättra och utveckla vår verksamhet, fortsätter Asal Gohari. Men genom detta beslut sätter vi ytterligare fokus på frågan. Våldet måste upphöra, avslutar hon.

Hela ärendet finns att läsa under socialnämndens handlingar.