Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Nytt covid-stöd till kulturlivet i Uppsala

Kulturnämnden i Uppsala kommun beslutade under torsdagen att utlysa en andra omgång av tillfälligt kulturstöd med anledning av covid-19. Dessutom utlyser kommunen en tillfällig stödform för fortsatt kulturverksamhet under 2021.

Kulturnämnden avsätter nu ytterligare pengar för att stötta den hårt drabbade kultursektorn i Uppsala.
Kulturnämnden avsätter nu ytterligare pengar för att stötta den hårt drabbade kultursektorn i Uppsala.

Inställda evenemang, minskade publiksiffror och uteblivna uppdrag. Spridningen av covid-19 har påverkat kulturlivet på flera sätt, bland annat i form av intäktsbortfall.

2020 fördelade kulturnämnden i Uppsala kommun fyra miljoner kronor i tillfälligt kulturstöd med anledning av covid-19. Under torsdagen tog kulturnämnden beslut om att utlysa en andra omgång. Även denna gång är det fyra miljoner kronor som ska fördelas.

– Höstens stöd hade många sökande. Vi förstod att det behövdes ytterligare stöd. Det är viktigt att Uppsalas rika kulturliv finns kvar. Det här stödet är också bredare och når fler aktörer, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Pengarna ska kompensera för bortfall av intäkter för perioden september till december 2020. Men också stötta för fortsatt kulturverksamhet under 2021.

Stödet breddas

Nytt för den här omgången är att stödet för intäktsbortfall breddas. Företag och organisationer baserade i Uppsala kan få stöd för bortfall av intäkter för kulturverksamhet på andra platser i Sverige eller världen.

Nytt är också kulturstödet för så kallade särskilda behov och åtgärder. Syftet med det är att stötta kulturlivet under resten av 2021 för att se till att kulturverksamheten ska kunna överleva även framåt.

 Genom det här riktade stödet får vi möjlighet att möta de mest akuta behoven. Förhoppningen är också att mildra risken för negativa ekonomiska konsekvenser av en fortsatt coronaanpassad verksamhet under 2021, säger Sten Bernhardsson, kulturförvaltningens direktör.

Beslut om hur stödet ska fördelas fattas av kulturnämnden i maj. Pengarna kommer att betalas ut under juni. Ansökningsperioden är öppen från 19 mars till 15 april. 

För mer information