Pressmeddelande

Nya stipendiater inom kultur utsedda

Kulturnämnden beslutade att Erik Hedman får Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium 2020 för sin passionerade skaparkraft och konstpedagogiska gärning. Konstnären Victoria Verseau tilldelas Uppsala kommuns stipendium till nyutexaminerade bildkonstnärer.

Konstnären Erik Hedman får Gösta Knutsson-stipendiet år 2020.

– Erik Hedman visar en passion där han parallellt med stora konstnärliga uppdrag lyckas inspirera tusentals barn och unga till eget skapande. Både genom animationsverkstäder för barn i landets skolor och förskolor i över femton år och genom sina verk i offentliga miljöer där barn vistas, säger Elisabeth Ståhle (MP), sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Gösta Knutsson-stipendiet vill uppmärksamma förtjänstfulla insatser på barnkulturens område och består av 30 000 kronor. Stipendiet utdelas vid invigningen av årets kulturnatt den 12 september, som i år kommer att sändas i en live-streaming.
Motiveringen lyder: Erik Hedman som med passionerad skaparkraft och lyhörd konstpedagogik inspirerar barn och unga till eget skapande och fyller barnens stadsrum med färger och glädje.

Stipendiet till nyutexaminerade bildkonstnärer består av kostnadsfri tillgång till ateljé under ett år i anslutning till Ateljéföreningen Hospitalets lokaler i Ulleråker och möjlighet att få ställa ut på Uppsala konstmuseum.

– Att ge en nyutexaminerad konstnär som Victoria Verseau tillgång till en ateljé i Hospitalets kreativa miljö är viktigt. Det är också ett led i arbetet med att utveckla Uppsala som konststad, säger Linda Eskilsson (MP) kulturnämndens ordförande.

Under stipendievistelsen i Uppsala vill Victoria Verseau fortsätta arbeta med arkitektoniska installationer, performance, rörlig bild och skulptur och hitta nya material och uttrycksätt.

Victoria Verseau, är född 1988 och bosatt i Skärholmen, hon har under våren avslutat masterprogrammet i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.