Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Nya parkeringsavgifter införs i Fålhagen och Luthagen

1 juni börjar de nya parkeringsavgifter, som Uppsala kommun beslutat om, att införas i större delen av Fålhagen och Luthagen. Samtidigt får fler gator parkeringsplatser med boendeparkering i de båda områdena. De nya avgifterna gäller från och med att de nya vägmärkena är på plats.

Bilar parkerade längs vägen.

Med början 1 juni införs nya parkeringsavgifter i delar av Luthagen och Fålhagen. I samband med det blir det fler boendeparkeringsplatser.

Sammantaget får Luthagen 980 parkeringsplatser varav cirka 600 har tillägget boendeparkering. Den del av Fålhagen som nu ska regleras får drygt 60 fler boendeparkeringar.

– Vi gör det här är för att möjliggöra en bättre parkeringssituation för boende i de här områdena, säger Michael Eriksson, avdelningschef för gata, park, natur.

Uppsala kommun fattade 2016 beslut om att införa nya avgifter och nya zoner för parkering. Beslutet innebar att det blir billigare att parkera i innerstaden under de första två timmarna, 20 kronor mot tidigare 30. Målsättningen är att beslutet ska leda till att fler parkerar kortare tid eller väljer att cykla eller åka kollektivt eftersom det blir dyrare att parkera sin bil efter två timmar.

Fålhagen tillhör zon C och Luthagen zon D. Samtidigt får fler gator parkeringsplatser med boendeparkering i dessa områden.

Med ett boendeparkeringstillstånd får boende parkera under längre tid och betala lägre avgift. Tillståndet är gratis och sedan betalar man antingen 400 kronor i månaden eller 20 kronor dygnet för att parkera på gatan.

Avgifter och tider

Måndag–lördag 8.00–18.00:

  • Zon C: 15 kronor/timme
  • Zon D: 10 kronor/timme

18.00–24.00 är parkeringsavgiften 5 kronor i timmen i alla zoner.

Söndagar och helgdagar är parkering avgiftsfri.

Information om hur man ansöker om boendeparkeringstillstånd finns på uppsala.se/boendeparkering

Mer information

Michael Eriksson, avdelningschef gata, park, natur
Telefon: 018-727 43 40
E-post: michael.eriksson@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se