Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Nya gatunamn i Uppsala

Under hösten inviger Uppsala kommun två nya gatunamn. Det ena är Alva Myrdals plats där S:t Persgatan och Salagatan möts. Det andra namnet är Harald Edelstams gång mellan Roslagsgatan och Reseplan mellan järnvägen och Godsmagasinet.

Men hur går det egentligen till när ett område eller gata ska få ett namn? Vi har frågat Helen Lind Eriksson som jobbar med namnfrågor i Uppsala kommun.

Så får en gata sitt namn

Det är många faktorer som spelar in när exempelvis en gata ska få ett namn. Bland annat är kulturarvet är en viktig del.

– För den som bor i området kan historiska namn ge identitet samtidigt som man får veta mer om platsen som man lever på. En annan del viktig är det praktiska. Det är bra om namnet är lättstavat och inte för långt, eftersom det gör det krångligt på både kartor och skyltar. Det får inte heller vara för likt ett annat namn i samma stad, då finns risken att exempelvis räddningstjänsten misstolkar en adress och åker fel, säger Helen.

En process i flera led

Helen tar fram ett förslag på namn utifrån områdets namnkategori, områdets historia eller tar fram en ny namnkategori. I sin undersökning studerar hon historiska kartor, går igenom arkivmaterial och kontaktar lokala föreningar och kulturinstitutioner. Därefter har hon ett samråd med Institutet för språk och folkminnen och presenterar namnförslaget för namngivningsnämnden.

Om nämnden godkänner namnen informerar kommunen allmänheten om namnförslagen i UNT och på uppsala.se. Dessutom skickas namnförslagen på remiss till bland annat posten och räddningstjänst. Då får du som invånare tycka till om namnförslagen. Därefter tar namngivningsnämnden beslut om namnet.

Nya namn under hösten

Under hösten inviger vi två nya namn. Det ena är Alva Myrdals plats där S:t Persgatan och Salagatan möts. Alva Myrdal hedras med platsnamnet för att hon tog emot Nobels fredspris 1982. Som barn bodde hon på S:t Persgatan 28.

Det andra namnet är Harald Edelstams gång mellan Roslagsgatan och Reseplan mellan järnvägen och Godsmagasinet. Harald Edelstam var en svensk diplomat som räddade livet på och skyddade många oppositionella efter militärkuppen i Chile 1973.

Delta på invigningen

Vi inviger Alva Myrdals plats 8 september 13.00 och Harald Edelstams gång 11 september 11.30. Välkommen!

Var med och namnge nya Gunsta

18 oktober 18.00–20.00 är du också välkommen till en medborgardialog i Funbo församlingshem där du kan lämna namnförslag för nya Gunsta. Du kan också skicka in förslagen till namngivningsnamnden@uppsala.se från 8 oktober till 10 november.