Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala planerar införa avgift för företag som hyr ut elsparkcyklar

Uppsala kommun planerar att elsparkcykelföretagen ska få betala för att ställa upp sina fordon i Uppsala, och att flytta dem på kommunens begäran. Kommunen planerar även att företagen ska förbjudas att parkera och ställa upp elsparkcyklar i stora delar av Uppsala innerstad, kombinerat med att en hastighetsbegränsning för dem införs.

Taxan för att ställa upp fordonen på allmän plats föreslås bli 3 kronor per elsparkcykel och dag. Vidare ska det kosta företaget 300 kronor att flytta en felparkerad elsparkcykel. Fordonen kommer inte heller att få parkeras eller ställas upp i stora delar av Uppsala.

- Det är positivt att vi får fler hållbara alternativ för lätta persontransporter i innerstaden. Samtidigt ska det vara ordning och reda i trafiken och alla trafikanter måste vara med och ta detta ansvar, säger Rickard Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

Det finns idag fyra företag som hyr ut elsparkcyklar i Uppsala. Mängden elsparkcyklar påverkar trafik- och gatumiljön och det behövs en struktur för hur kommunen ska bemöta och hantera mängden fordon.

Gatu- och samhällsmiljönämndens förslag till taxa går vidare till kommunfullmäktige, som tar beslut i november.