Uppsala planerar införa avgift för företag som hyr ut elsparkcyklar

Uppsala kommun planerar att elsparkcykelföretagen ska få betala för att ställa upp sina fordon i Uppsala, och att flytta dem på kommunens begäran. Kommunen planerar även att företagen ska förbjudas att parkera och ställa upp elsparkcyklar i stora delar av Uppsala innerstad, kombinerat med att en hastighetsbegränsning för dem införs.

Taxan för att ställa upp fordonen på allmän plats föreslås bli 3 kronor per elsparkcykel och dag. Vidare ska det kosta företaget 300 kronor att flytta en felparkerad elsparkcykel. Fordonen kommer inte heller att få parkeras eller ställas upp i stora delar av Uppsala.

- Det är positivt att vi får fler hållbara alternativ för lätta persontransporter i innerstaden. Samtidigt ska det vara ordning och reda i trafiken och alla trafikanter måste vara med och ta detta ansvar, säger Rickard Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

Det finns idag fyra företag som hyr ut elsparkcyklar i Uppsala. Mängden elsparkcyklar påverkar trafik- och gatumiljön och det behövs en struktur för hur kommunen ska bemöta och hantera mängden fordon.

Gatu- och samhällsmiljönämndens förslag till taxa går vidare till kommunfullmäktige, som tar beslut i november.