Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Nu startar kommunen sitt första boende för yngre dementa

Omsorgsnämnden beslutade vid sitt sammanträde, 13 december, att starta ett nytt gruppboende. Det är kommunens första boende för de yngre personer med demens som tillhör personkretsen enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Boendet består av sju lägenheter och startar efter sommaren 2017.

Yngre personer med vissa demenssjukdomar kan tillhöra personkretsen enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det innebär att vissa personer har rätt till bostad med särskild service enligt LSS. Omsorgsnämnden har haft svårigheter att erbjuda bostad till dessa personer. Orsaken är främst att den här typen av bostad hittills inte har funnits i Uppsala kommun. Därför blir gruppbostaden på Sköldmövägen ett viktigt och behövligt tillskott till omsorgsnämndens verksamheter.

— Den sociala situationen ser ofta annorlunda ut för yngre personer med demens än för äldre. I flera fall finns till exempel minderåriga barn med i familjebilden. Det är viktigt att vi inkluderar barnperspektivet. Barn ska exempelvis alltid känna sig trygga när de besöker sin förälder på ett boende, säger Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Syftet med att starta ett särskilt boende för yngre personer med demens är att det behövs specifik kompetens hos personalen. De ska kunna möta upp individens behov genom hela sjukdomens förlopp. Verksamheten ska också arbeta med att ta tillvara personernas fysiska förmåga och anpassa aktiviteter efter deras intressen.

För mer information

Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden
Telefon: 0704-38 88 35
E-post: eva.christiernin@pol.uppsala.se

Magnus Johannesson, avdelningschef på omsorgsförvaltningen
Telefon: 018-727 55 21
E-post: magnus.johannesson@uppsala.se

Presskontakt

Anna Lindquist-Forsberg
Telefon: 018-727 13 99
E-post: anna.lindquist@uppsala.se